Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam toch vervolgd voor laten vertrekken gifschip

  •  
10-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_ProboKoala300_02.jpg
Gerechtshof in Amsterdam oordeelde eerder dat OM niet ontvankelijk was in vervolging gemeente. Hoge Raad vernietigt dit besluit
De gemeente Amsterdam wordt toch vervolgd voor haar rol bij het vertrek uit de Amsterdamse haven van het gifschip Probo Koala. Dat heeft de Hoge Raad besloten.
Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) eerder niet ontvankelijk in een deel van de vervolging van de gemeente. Dat besluit heeft de Hoge Raad vernietigd. Dit meldt NRC Handelsblad woensdag.
De gemeente speelde in juli 2006 als toezichthouder een rol bij het vertrek van de Probo Koala uit de haven van Amsterdam met giftig afval aan boord. Een maand later droeg het door olieconcern Trafigura gehuurde schip het spul over aan een lokale afvalverwerker in Ivoorkust. Die dumpte het in de stad Abidjan, waardoor zestien mensen omkwamen en tienduizenden personen ziek werden.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.