42

Amsterdam: Voetbalwet in de strijd tegen criminele jongeren

Van der Laan gaat de Voetbalwet gebruiken om criminele jongeren 'op de huid te zitten'

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, heeft aangekondigd criminele jongeren harder aan te pakken. Volgens de burgemeester plegen zij zo veel misdrijven en veroorzaken zo veel overlast dat de emmer vol is. Van der Laan wil de politie efficiënter inzetten en oude, onopgeloste zaken, weer onderzoeken.

Volgens de burgemeester worden criminele jongeren niet aangepakt vanwege capaciteitsproblemen bij de politie. Van der Laan wil de beschikbare politieagenten nu anders inzetten. Zo kan het zijn dat er minder politiemensen worden ingezet bij grote evenementen. De organisator moet zelf voor alle veiligheidskosten opdraaien.

Ook wil van der Laan oude zaken weer bekijken:

Wat we moeten doen is: nog eens de lijst afwerken op basis van wat we al hebben. Verdenkingen, oude zaken, daarin nog eens diep duiken. Mensen vrijmaken om dat uit te rechercheren. Het gaat erom dat we die jongens van de straat halen.

Om de jongeren aan te pakken zal gebruik gemaakt worden van de Voetbalwet. De wet is ontworpen om voetbalvandalisme tegen te gaan. Door de wet kunnen burgemeesters en het Openbaar Ministerie nog voordat er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden extra maatregelen nemen zoals bijvoorbeeld een gebiedsverbod. Eerder kondigde de burgemeester van Almelo de wet te zullen gebruiken om hangjongeren en zwervers te weren.

De Volkskrant: Amsterdam gaat criminele jongeren harder aanpakken

cc-foto: Fenneke

Geef een reactie

Laatste reacties (42)