26

Amsterdam wil ‘social travellingsites’ als Airbnb verbannen

Illegaal verhuur van appartementen loopt volgens de gemeente de spuigaten uit

Een maandje je appartement verhuren omdat je op vakantie gaat? De gemeente Amsterdam gaat strenger controleren wie zijn appartement aanbiedt op social travellingsites als Airbnb. Uit onderzoek blijkt dat sommige woningen meer als ‘hotel’ fungeren, een lucratieve business voor de verhuurders en illegaal. Het bestaan van de social travellingsites, bedoelt voor mensen die voor een korte tijd hun appartement willen verhuren, ligt daarmee onder vuur.

Via Airbnb worden in Amsterdam inmiddels zo’n 4191 woningen aangeboden. De Nederlandse hoofdstad is met dit aantal één van de populairste steden in Europa. Als het de gemeente Amsterdam lukt Airbnb te verbannen is de kans groot dat andere social travelingssites zullen volgen.

Wethouder Freek van Ossel (Wonen) zegt in het Parool het een ‘sympathiek systeem’ te vinden, maar er kleven nogal wat nadelen aan. Verhuurders omzeilen met het ‘illegale verhuur’ toeristen- en inkomstenbelasting. Dat bedrag loopt aardig op, zeker als verhuurders hun appartementen stelselmatig verhuren. Bovendien komt overlast van deze ‘illegale hotels’ steeds vaker voor.

Volgens een verklaring van de gemeente Amsterdam mogen appartementen of huizen niet worden verhuurd in ruil voor geld zonder hotelvergunning. Verhuren via Airbnb is daarmee illegaal. Airbnb noemt zichzelf een ‘marktplaats’ voor mensen die een tijdje hun appartement willen verhuren en meent dat verhuurders zelf hun verantwoordelijkheid dragen zich aan de lokale wetten te houden.

TheNextweb meldt dat websites als eBay and Paypal in het verleden hetzelfde argument gebruikten. Beiden werden echter uiteindelijk gedwongen zich aan de lokale wetten te houden.

Internetjournalist Alexander Klopping vindt de actie van de gemeente Amsterdam overdreven. Op Twitter zegt hij:

Hee, gemeente Amsterdam. Doe eens niet zo raar, en laat mensen gewoon hun woningen verhuren via Airbnb.

Parool: Onderzoek naar verhuur woningen aan toeristen

The Nextweb: Airbnb could be banned in Amsterdam: Local authorities are now hunting for illegal hotels

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)