Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam worstelt met illegale verhuur via Airbnb, gaat samenwerken met andere steden

  •  
29-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
27071084566_2933d8c540_z
De illegale verhuur van appartementen, kamers en woningen via AirBnB is grote toeristensteden als New York,Barcelona en Amsterdam al langer een doorn in het oog. De steden proberen nu in gezamenlijk overleg met het bedrijf toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van verhuurders die gebruik maken van AirBnB, om zo illegaal gebruik ervan tegen te kunnen gaan. AirBnB houdt echter voet bij stuk en weigert, om redenen van privacybescherming. Het bedrijf heeft eerder te kennen gegeven alleen algemene, geanonimiseerde data te willen delen met overheden over bijvoorbeeld totale aantallen verhuurders in een stad. De grote steden nemen daar geen genoegen mee en gaan nu de onderhandeling aan. Ze willen dat het bedrijf bij aanwijzingen dat een appartement bijvoorbeeld permanent verhuurd wordt als illegaal hotel, inzage geeft in informatie over de verhuurder in de systemen van Airbnb.
Chief technology officer van de gemeente Amsterdam, Ger Baron, legt in NRC uit dat steden alleen toegang willen bij hele specifieke gevallen. Zo zou één van de opties waaraan gewerkt wordt, een digitale manier zijn waarop steden na een toets automatisch in de database van Airbnb kunnen.
Amsterdam trekt nu dus samen met de grote steden op. Onderhandelingen tussen Airbnb en Amsterdam lopen volgens ingewijden nog tot september of oktober. Wat de exacte eisen van de gemeente Amsterdam zijn, los van de internationale eisen, wil de gemeente tot dan niet openbaar maken.
Hoogleraar Arun Sundarajan pleit ervoor dat bedrijven als Airbnb zelf de handhaving verzorgen. Ze hebben immers alle data die nodig is om de problemen aan te kunnen pakken. Daar tegenover staat echter dat Airbnb zelf een duidelijk zakelijk belang heeft om juist niet op te treden: hoe meer verhuurders hoe meer winst het bedrijf maakt. Het bedrijf heeft weliswaar een ontwikkeling gemaakt in de samenwerking en handhaving van gemeentelijke regels – zo int het voor Amsterdam de toeristenbelasting – maar aan de andere kant negeert het regels net zo goed. Zo weigert het bedrijf actie te nemen om te voorkomen dat Amsterdammers hun huis langer dan de zestig dagen per jaar die toegestaan zijn.
Lees in NRC ook hoe het is om iedere nacht andere toeristen als buur te hebben
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.