Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdams corps schaft gewelddadige en vernederende ontgroening af

  •  
07-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
465 keer bekeken
  •  
Amsterdamse Studenten Corps (ASC)

© AMSTERDAM - Exterieur van het gebouw van de Amsterdamse Studenten Corps. Het bestuur van het ASC heeft interne straffen uitgedeeld vanwege incidenten tijdens de ontgroening van een dispuut. A

Het Amsterdamsch Studenten Corps schaft definitief de ontgroeningen af, dat meldt de Volkskrant. Het corps had na een reeks nieuwe, ernstige mishandelingen de vernederende inwijdingsrituelen al opgeschort, maar die worden nu definitief niet opnieuw ingevoerd. Het bestuur van de vereniging roept slachtoffers op aangifte te doen bij de politie.
"Doordat disputen zwijgen over de misstanden is het zelfs voor het verenigingsbestuur moeilijk de feiten achter de misstanden. ‘Er heerst helaas een zwijgcultuur bij disputen als het gaat om de kennismakingstijd. Aspirant-leden mogen van disputen waar vermoedens van misstanden bestaan niet met de Senaat (het verenigingsbestuur, red.) praten. In andere gevallen durven aspirant-leden onder sociale druk geen openheid te geven.’"
Hoewel de disputen zelf zwijgen en ook niet bij naam genoemd worden, blijkt het bestuur wel te weten waar de grootste misstanden plaatsvonden, namelijk ‘over het algemeen bij steeds dezelfde disputen’. Daar is volgens het bestuur spraken van een ‘verrotte’ cultuur, waarbij ‘de Senaat meermaals voorgelogen [is], misstanden worden verzwegen, verborgen en gebagatelliseerd terwijl aspirant-leden voortdurend worden gekleineerd’.
Woensdag moet het verenigingsbestuur tekst en uitleg geven bij het bestuur van de Universiteit van Amsterdam. De studentensociëteit is behalve voor eerstejaars voorlopig gesloten. Volgens het corpsbestuur komen slachtoffers van de mishandelingen in aanmerking voor juridische bijstand.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.