16

Amsterdams protest tegen Poetin

Burgemeester Van der Laan wil dat Rusland wordt aangeklaagd door Nederland

In Amsterdam hebben, voorafgaand aan een Russisch staatsconcert, meer dan tweeduizend mensen geprotesteerd tegen de discriminatie van homo’s in Rusland. Burgemeester Van der Laan wil dat de regering een officiële klacht indient tegen Rusland wegens schending van mensenrechten.


Het protest ‘To Russia with Love’ werd georganiseerd door een COC Nederland en Pride United. Artiesten als Mathilde Santing traden op op een podium met daarnaast een grote opblaasbare versie van president Poetin. Een groot deel van het Amsterdamse gemeentebestuur was aanwezig.

Het Parool schrijft:

Volgens de burgemeester is het mogelijk een klacht in te dienen tegen een staat bij het Europees Hof in Straatsburg. (…) Rusland is volgens Van der Laan het enige land waar de rechten van de persoonlijke levenssfeer worden ingeperkt in plaats van uitgebreid. De burgemeester droeg naast zijn gewone ambtsketen ook een veelkleurige regenboogketen die zijn voorganger Schelto Patijn om had bij de Gay Games.

Om 20 uur stopte het protest omdat honderd meter verderop het galaconcert in het kader van het Nederland-Ruslandjaar startte.

To Russia with Love is een internationale campagne. Vorige week vond onder dezelfde naam een protest plaats in Kopenhagen. Op 8 september wordt in tal van landen een kiss-in gehouden bij Russische ambassades en consulaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)