109

Amsterdamse basisscholen omarmen Roetpiet en Kleurenpiet

Overgrote meerderheid van basisscholen bereidt sinterklaasviering met Zwarte Piet in nieuwe stijl voor

Een ruime meerderheid van de Amsterdamse basisscholen neemt afscheid van de traditionele Zwarte Piet. Veel scholen kiezen in plaats van enkel zwarte Pieten voor (uitbreiding met) Roetpieten en/of Kleurenpieten. Dat meldt het Parool op basis van een rondgang langs de grootste schoolbesturen in de stad.

De meeste schoolbesturen houden de koers aan die burgemeester Eberhard van der Laan sinds vorig jaar vaart: stapsgewijs naar een nieuwe Piet die minder zwart en minder knecht is. Op veel scholen zullen – net als bij de intocht – voor het eerst Roetpieten opduiken met roetvegen op het ongeschminkte gezicht. Bestuurder Frank Merten van de stichting Katholiek Basisonderwijs Amsterdam:

Wij hanteren de lijn van de gemeente als een minimumoptie. Het is verder aan de directies van de scholen of zij verder willen gaan, bijvoorbeeld door de sinterklaasliedjes in de nieuwe versie te zingen.

Directeur René Rigter van het bestuur van Samen tussen Amstel en IJ laat de twintig aangesloten openbare basisscholen zelf kiezen hoe zij de Sinterklaasviering vormgeven:

Maar als bestuur hebben we de wens uitgesproken dat onze scholen het voorbeeld van de gemeente volgen. Het is aan de scholen daar verder invulling aan te geven.

Volgens Rigter is de verhaallijn van het dagelijkse Sinterklaasjournaal een andere factor van belang en zijn er signalen dat ook daar wordt aangekoerst op verandering.  

Iris Heijnen van het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Noord spreekt volgende week met de directies en besturen van de zestien aangesloten basisscholen: 

Dan zal ook over de opzet van het sinterklaasfeest worden gesproken. De uitkomst is natuurlijk nog niet bekend, maar ons beleid is erop gericht de aanpak van de gemeente te volgen. Vorig jaar zijn we net als het comité dat de intocht organiseert afgestapt van de oorringen van Zwarte Piet, wellicht nemen we dit jaar ook de Roetpieten over.

Parool: Amsterdamse basisscholen kiezen voor modernere Zwarte Piet

Cc-foto: ANP en Joris Leermakers

Geef een reactie

Laatste reacties (109)