Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdamse boekhandelaar die afgaf op armen, weigert kritisch boek

  •  
27-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
bruger-300.jpg
Schrijver Johan Goossens uit kritiek op 'pin only' 
De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam, bekend vanwege eigenaar Monique Burger in de DWDD boekenpanel, is opnieuw in opspraak gekomen. De winkel weigert een bundel columns van Johan Goossens omdat er een kritisch stuk in staat over het ‘pin only’ beleid van de zaak.
Goossens schreef in zijn bundel ‘Wie heeft er wel een boek bij zich’ over de Nieuwe Boekhandel:
 ‘Iedere klant die nietsvermoedend in zijn kleingeld begint te roeren krijgt een honend: ‘Hoho! Dat doen wij hier niet!’ Vervolgens valt het woord PIN only store. Ze kijken je hierbij aan alsof het de uitvinding van de eeuw is. Bij het uitspreken van het woord PIN only store zie je de middenstander opzwellen. Hij is niet zomaar een boekhandelaar. Hij is een boekhandelaar met een concept. Aan de twinkeling in zijn ogen zie je dat hij zich door dit ene woord kan meten met de grote jongens.’ 
Eigenaar Monique Burger besloot het boek daarom niet in het aanbod op te nemen en stuurde het terug in aan de uitgever. Tegenover het Parool verklaart ze:
Dat ze het boek niet in de winkel wil hebben, is ‘omdat het niet voldeed aan de verwachtingen en ik mag inkopen wat ik wil’. Volgens haar staat de column over haar winkel ‘niet zo leuk tussen de onderwijsstukjes’. 
Burger raakte vorig jaar in opspraak omdat ze in een column in Boekblad tekeer ging over de stroom aan onbekende klanten die met een speciale bon het Droomboek van koning Willem-Alexander gratis kwamen ophalen. Ze schreef over hen onder meer :
Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe – ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels.
Ze schreef dat het ‘pin only’ beleid haar winkel behoedde tegen dergelijke klanten:
Wat ik me ook realiseer, is dat ik door ons PIN-onlybeleid deze ‘kopers’ nooit in de winkel krijg. Pasjes hebben ze niet of gebruiken ze niet. En daardoor zie ik ze niet. Ik ben er niet rouwig om, moet ik eerlijk zeggen. Door onze keuze voor PIN only hebben we – onbewust – een heel fatsoenlijk publiek ‘gecreëerd’.
Burger betuigde later bij DWDD spijt over de column (video). Inmiddels maakt ze geen deel meer uit van het panel omdat de samenstelling is vernieuwd. Overigens is het boek van Goossens wel in de winkel van Burger te bestellen. Mits er met pin wordt betaald.
Lees ook Ancilla Tilia: Het leed dat pinnen heet

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.