Laatste update 16:24
47

Brandweermannen schudden collega’s van kleur niet de hand

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap, die maandag tegen zijn zin afzwaait, vertrekt niet zonder slag of stoot. In afscheidsinterviews klaagt hij de racistische, seksistisch en homofobe cultuur binnen de kazernes aan. Zo verhaalt hij in de podcast This American Life van de gewoonte van brandweermannen om een zwarte collega ‘Ger’ te noemen, zodat ze bij een negatief of ontkennend antwoord ‘Nee Ger’ kunnen zeggen.

“Deze burgemeester moest daar hartelijk om lachen”, vertelt Schaap in de podcast over Femke Halsema. Halsema, die besloot om Schaap weg te sturen vanwege alle weerstand tegen hem binnen het korps, ontkent dat. Ze zou de ‘grap’ alleen hebben gebruikt tijdens vergaderingen als voorbeeld van gedrag dat niet valt te tolereren.

Uit de podcast blijkt voorts dat een Turkse brandweerman wordt aangesproken met ‘Bin Laden’, terwijl Marokkaanse en Surinaamse collega’s ‘ratten’ en ‘apen’ worden genoemd. Een (door Schaap ontslagen) brandweerman sprak over ‘kanker-Marokkanen’ en noemde een buurt met veel moslims ‘het kalifaat’. Ook zijn er witte brandweermannen die inmiddels weigeren om de hand te schudden van gekleurde collega’s, vertelt de Turkse brandweerman die ‘Bin Laden’ wordt genoemd.

Homo’s
In NRC Handelsblad vertelt Schaap dat hij een dagboek heeft bijgehouden met zijn ervaringen van de afgelopen jaren. Ook daaruit blijkt dat de Amsterdamse brandweerlieden niet opvallen door ruimdenkendheid.

„Ik zat op een kazerne aan de koffietafel. Dan komen de heldenverhalen. De ploeg was in een appartement geweest voor een openhaardbrand. ‘Het was een heel duur appartement, met een witte vloer, en twee van die vieze homo’s erin’, vertelde een van de mannen. ‘Toen we hadden geblust, zeiden we: toch nog even onder die vloer kijken of er niets smeult. Dus ik met een kettingzaag een heel stuk eruit gezaagd. Natuurlijk zat er niets! En die homo’s zeiden nog bedankt ook!’” Schaap kijkt op uit zijn boekje. „Ze bulderden van het lachen. Amsterdamse humor, zeggen ze dan. Maar dit is opperste kwaadaardigheid.”

Cc-foto: Alf van Beem

Geef een reactie

Laatste reacties (47)