14

Amsterdamse coffeeshops maken buurt veiliger

Succesverhaal over hoe straatcoaches c.q. beveiligers wel goed ingezet kunnen worden

De Amsterdamse probleemwijk De Baarsjes is tot ieders verwachting juist veiliger en leefbaarder geworden vanwege de druk bezochte coffeeshops. De eigenaren hebben een bedrijf ingeschakeld dat met een kruising aan beveiligers en straatcoaches de buurt netjes houdt. Het resultaat. De wijk is er nu zelfs beter aan toe dan voor de komst van de coffeeshops.

De politie, het stadsdeel en zelfs de lokale kinderopvang is blij dat de coffeeshops er zijn. Anita Schaik van kinderdagverblijf Baboffel vertelt aan De Pers.

Het heeft er nog nooit zo netjes uitgezien hier op het speelplein. We hebben een vingerafdruksysteem voor ouders en dat werd altijd gesloopt door hangjongeren, maar er is nooit meer wat gebeurd sinds de jongens van de shop er zijn.

De twee coffeeshops Boerenjongens en Bij zijn één van de populairste in Amsterdam. De harde kern komt er. Van blowende hangjongeren tot kunstzinnige blowers en mannen in pak van de Zuidas. De werknemers van het ingehuurde bedrijf BG spreken de taal van de straat. Volgens eigenaar Martin Jansen de code van het succes.

Het grootste verschil is dat wij rond een plek staan en daar blijven, we zijn aanwezig. Straatcoaches niet, die fietsen rond in een groot gebied en dat is oncontroleerbaar”, vindt BG’er Paul Moerman (38).

Jansen: “Je kunt wel Hells Angels of kasten van uitsmijters neerzetten, maar dat is het niet. Het is jongens op de juiste manier benaderen, groeten en een praatje maken. Mensen durven elkaar tegenwoordig niet meer aan te spreken of ze doen het op de verkeerde manier: ‘hey ga in het portiek van je moeder staan blowen’, maar dan krijg je terug ‘ey fuck you bitch’. Je moet het gewoon rustig aan doen. Van ‘luister gap, kun je even ergens anders gaan staan alsjeblieft, kinderen proberen te slapen’. Dan krijg je een normaal antwoord.

Het inzetten van rolmoddelen als welzijnswerkers bleek ook al een succes tijdens de Nieuwjaarsnacht constateerde PvdA politicus Ahmed Marcouch. In zijn opiniestuk in de Volkskrant stelt hij dat het iedere keer de verkeerden zijn die het vuile werk moeten opknappen. Dat de inzet van Haagse moskeevrijwilligers op Nieuwjaarsnacht zo’n succes was werpt volgens hem de vraag op wat de welzijnsinstanties hebben gedaan en – vooral – nagelaten.

Lees meer bij De Pers: Veiliger door coffeeshops

cc-foto:Danncove99

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)