Laatste update 14:23
78

Amsterdamse fracties roepen op tot aftreden Blok

De positie van de VVD-minister van Buitenlandse Zaken is onhoudbaar geworden. Dat schrijven vier Amsterdamse fractieleiders in het Parool. Sylvana Simons van Amsterdam BIJ1, Femke Roosma van GroenLinks, Mourad Taimounti van Denk en Sofyan Mbarki van de PvdA stellen in een opiniestuk dat:

Het normaliseren van racisme en xenofobie moet stoppen. Dat zelfs een minister – een dienaar van de publieke zaak die er namens ons allemaal zit – deze uitspraken doet, vervult ons met afschuw. Minister Blok kan niet langer de publieke zaak dienen; hij kan niet langer onze minister zijn, simpelweg omdat hij niet in onze samenleving gelooft.

Zij zijn niet de enigen die vinden dat Blok te makkelijk wegkomt met halfhartige excuses. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, hekelt dat Blok “onjuistheden die hij heeft geuit op een besloten bijeenkomst niet terugneemt” en het feit dat hij weigert zijn excuses te maken aan het Surinaamse volk. De PvdA en SP deden vorige week al een poging om de Kamer terug te roepen van reces over de kwestie, maar wisten daar geen meerderheid voor te vinden.

Politiek analyst Jaap Jansen vergelijkt de affaire in een column op BNR met de rel rond Yernaz Ramautarsing van het Forum voor Democratie waar wel consequenties aan werden verbonden:

Het leek of Yernaz Ramautarsing minister was geworden; het Forum voor Democratie-lid dat IQ koppelde aan bevolkingsgroepen. Dat deed hij in een discussie over Thierry Baudet die had gezegd dat hij ‘graag wil leven in een land dat hoofdzakelijk blank is, of dominant blank’. Ramautarsing verklaarde dat hij advocaat van de duivel had gespeeld met stellingen waar hij niet achter stond, ‘althans zeker niet geheel’. Hij trok zich terug als kandidaat voor de Amsterdamse raad. Maar D66, PvdA en GroenLinks verklaarden dat het Forum onvoldoende afstand had genomen en bleven de partij uitsluiten van coalitiedeelname.

Hij begrijpt dan ook niet dat coalitiepartner D66 zo lichtzinnig met de kwestie omspringt. Alexander Pechtold van D66 vond eens poeddebat niet nodig ‘want er is niet een ramp of zo’, aldus de partijleider bij Jinek. Jansen:

Geen ramp? De kernvraag voor een samenleving is hoe je het beste kunt samenleven. Als een minister betwijfelt of samenleven van groepen van verschillende afkomst überhaupt wel mogelijk is, lijkt mij dat iets wat metéén moet worden besproken, reces of niet. De samenleving zelf staat immers op het spel.

Cc-foto: Mooste

Geef een reactie

Laatste reacties (78)