70

Amsterdamse kinderen al vanaf 2,5 jaar naar school

Plan moet taalachterstand onder kinderen terugdringen... Peuterspeelzalen, voorscholen en kinderopvang worden één voorziening... Reguliere kinderopvang niet blij met nieuwe concurrentie

Amsterdamse kinderen gaan in de toekomst al vanaf 2,5 jaar naar de basisschool. De gemeente wil op die manier iets doen aan de taalachterstand onder grote groepen kinderen.

wachten in de kring

Bijna de helft van alle 6300 Amsterdamse peuters heeft een taalachterstand. Met de nieuwe aanpak, die later dit schooljaar begint als een proefproject op tien scholen, gaat de gemeente de strijd aan met dit probleem. Peuterspeelzalen, voorscholen en reguliere kinderopvang moeten volgens het plan opgaan in één basisvoorziening voor kleuters van 2,5 tot 4 jaar oud.

De Volkskrant schrijft: 

Volgens het plan krijgen kinderen met een taalachterstand wekelijks recht op vier gratis dagdelen opvang van drie uur. Voor andere kinderen is dat twee gratis dagdelen per week. De opzet lijkt daarmee sterk op het plan minister Lodewijk Asscher voor een landelijke peutervoorziening voor alle kinderen vanaf 2,5 jaar, ongeacht of de ouders werken of niet.

De nieuwe vorm van opvang, onder de naam Groep 0Plus, valt onder de verantwoordelijkheid  van de basisscholen en moet ook in of bij het schoolgebouw plaatsvinden. De bestaande kinderopvang krijgt er daarmee een belangrijke concurrent bij. Kinderopvangorganisaties staan daarom niet te juichen bij het initiatief van de gemeente. Jessica Haije, eigenaar van Kids en Zo is bang dat scholen alleen in zee gaan met de grote aanbieders van kinderopvang. 

Dat zijn niet altijd de beste aanbieders op het gebied van pedagogische kwaliteit voor peuters, dat blijkt ook uit de rapportages van de GGD. Ik begrijp ook niet waarom er straks geld naar voorschoolse educatie bij basisscholen gaat, terwijl er al een hele infrastructuur ligt.

Volkskrant: Amsterdam wil kinderen vanaf 2,5 jaar naar basisschool sturen

cc-foto: Tom & Katrien

Geef een reactie

Laatste reacties (70)