Laatste update 15:03
44

Amsterdamse politie boos op supermarkten wegens aanjagen drankmisbruik Britten

De Amsterdamse politie had vorig wekend de handen vol aan stomdronken Britse voetbalsupporters. Die zijn berucht om hun drankinname maar in plaats van dat te ontmoedigen werkte aantal supermarkten uit winstbejag juist mee aan het verhevigen van het misbruik. Dat stelt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg tegenover AT5:

Volgens de korpschef kochten meerdere supermarkten extra bier in vanwege de interland. (…) ‘Een supermarkt had speciaal de hele wand vol met blikjes om mee te nemen naar buiten.’ ‘Er is een verdienmodel om eerst heel veel te verdienen aan deze vijfduizend man. Vervolgens zijn ze stomdronken en dan hebben we een probleem’, zegt Aalbersberg. ‘Dat moet je ook niet willen.’ Een bewoner van het Wallengebied omschreef de situatie als een ‘oorlogsgebied’. De hoofdcommissaris kan zich wel vinden in die omschrijving. ‘Dit had een enorme impact. Niet één dag, maar drie dagen lang liepen er vijfduizend stomdronken Engelsen in de stad. Dit hoort niet bij voetbal en dit moeten we niet willen in Amsterdam. Stomdronken Britten die zich hier drie dagen lang vol laten gooien en dan de halve stad verbouwen: dat is een grens te ver’, aldus een zichtbaar geïrriteerde Aalbersberg. De politie moest zo veel mensen inzetten dat twee bureaus de deuren moesten sluiten. In het politiebureau aan de Lijnbaansgracht en het bureau IJtunnel konden geen aangiftes meer worden opgenomen.

Een van de bewuste supermarkten, een filiaal van Albert Heijn zegt in een reactie de dronkenschapoverlast erg vervelend te vinden: “Als na evaluatie van de gemeente en politie blijkt dat wij wellicht een bijdrage kunnen leveren aan een goed verloop van dit soort situaties of events dan staan wij altijd open om daarover in gesprek te gaan.”

De politie moest hard optreden om de overlast van de dronken supporters in te dammen.

cc-foto: Cost of Living

Geef een reactie

Laatste reacties (44)