Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdamse SP-bestuurders weg vanwege ‘sektarische geest’

  •  
01-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
spjas

© Nederland, Amstelveen, 03-03-2018. Socialistische Partij ( SP) lijsttrekker voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Patrick Adriaans ( fractieleider) deelt folders uit voor een filiaal van su

Drie bestuursleden van de SP Amsterdam zijn uit het bestuur gestapt, omdat zij zich ergeren aan de “sektarische geest die kritiek wil uitbannen” binnen de partij. Dat meldt AT5.
Luc Wiegers, Niels van Leenen, en Ivar Kracht hekelen onder meer het besluit om geen sprekers en moties vanuit afdelingen toe te staan op het landelijke partijcongres. In een verklaring schrijven zij: “Dit laat zien dat er niet alleen geen kritiek mag zijn in de ogen van het electoraat. Ook moet elke mogelijkheid om kritiek überhaupt intern te overwegen geweerd worden.”
Het rommelt al geruime tijd binnen de SP. Vorige maand werd het SP-bestuur in Rotterdam geschorst. Daardoor is de SP-deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Maasstad onzeker geworden. In Utrecht stapte het lokale bestuur zelf op. In oktober royeerde de SP tientallen leden omdat ze lid zijn van de voormalige jongerenafdeling Rood of het Marxistisch Forum.
Ontevreden leden schrijven in een verklaring dat “de partij kampt met een serieus democratisch tekort en een verziekte bestuurscultuur”. Ook halen zij uit naar de huidige partijlijn.
"Geleidelijk schoof de SP steeds verder op naar rechts. We moesten strikter worden op migratiebeleid en tegelijkertijd meer dan ooit open staan voor mogelijke regeringsdeelname met rechtse partijen als de VVD. Waar een socialistische partij een bondgenoot moet zijn van sociale bewegingen, werden we links ingehaald door bewegingen als Black Lives Matter, de klimaatbeweging en de vakbond. De SP stond stil in haar analyses en werd steeds minder relevant."

Meer over:

amsterdam, sp, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.