6

ANC verliest fors, maar blijft grootste in Zuid-Afrika

Grootste oppositiepartij verdubbelt

Woensdag toog de bevolking van Zuid-Afrika naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De ANC van president Jacob Zuma heeft de afgelopen tijd veel aan vertrouwen ingeboet door de verschillende schandalen, maar lijkt toch de grootste partij van het land te blijven.


Update donderdag
De eerste uitslagen van de verkiezingen in Zuid-Afrika wijzen inderdaad op een flink verlies voor regeringspartij ANC. De NOS meldt dat na telling van een derde van de stemmen het ANC uitkomt op 59 procent. Bij eerdere verkiezingen kwam ANC altijd ruim boven de zestig procent uit. De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Alliantie, verdubbelde bijna, van 16 procent in 2009.

Hoeveel stemmen de in 2011 geschorste leider van de jeugdafdeling van het ANC, Julius Malema, heeft gehaald is in de eerste prognoses nog niet bekendgemaakt.

Eerder
De Zuid-Afrikanen zijn nog altijd erg trouw aan het ANC dat twintig jaar geleden een einde maakte aan de apartheid. De partij zal volgens de peilingen ongeveer 63 procent van de stemmen halen. De Democratische Alliantie, geleid door de voormalige anti-apartheidsactiviste Helen Zille, is de belangrijkste concurrent. In de peilingen staan zij op zo’n 20 procent.

Op de huidige president Zuma is veel kritiek. Zo is hij verwikkeld in een aantal corruptieschandalen. Ook staat hij onder vuur vanwege een aantal grote problemen waar Zuid-Afrika mee te kampen heeft. Beloftes over water, stroom of stenen huizen worden niet nageleefd. In heel Zuid-Afrika vinden daarom protesten plaats. Mijnwerkers legden het werk eerder vier maanden stil, in de hoop op beter loon.

Ook binnen de partij rommelt het. Zo riep voormalig ANC-minister Ronnie Kasrils zijn partijgenoten op om niet op het ANC te stemmen, om de partij een les te lezen. Oud-partijgenoot Julius Malema voert met zijn eigen partij Economische Vrijheidsstrijders (EFF) campagne. Malema werd in 2011 uit het ANC gezet.

NRC: Zuid-Afrika naar stembus: ANC gaat weer winnen, maar kritiek neemt toe
NOS: Blijft ANC veruit de grootste?

Geef een reactie

Laatste reacties (6)