Laatste update 00:43
6

Ancilla Tilia, Zihni Özdil in Vrijheidscolleges

Onder andere cabaretiers Dominee Gremdaat, Andre Manuel en Vincent Bijlo, data-activiste en voormalig model Ancilla Tilia, schrijfster Jessica Durlacher en beroepsmilitair Mostafa Hilali zijn bevestigd als spreker voor de Vrijheidscolleges. De colleges zijn een jaarlijkse serie lezingen over vrijheid die tussen 29 maart en 5 mei in plaatsvinden negen provincies in Nederland. Op 29 maart leidt minister Lodewijk Asscher het eerste Vrijheidscollege in, het college van Mostafa Hilali over de Vrijwaring van Angst in Utrecht. 

Wat betekent de vrijheid van meningsuiting in een tijdperk van terrorisme en ‘haat-imans’? Geldt de vrijwaring van vrees en gebrek ook voor economische vluchtelingen? Hoe gaan we om met de vrijheid van religie wanneer fundamentalisten het debat bepalen? Dit zijn thema’s van nu, allemaal thema’s die aan bod komen tijdens de Vrijheidscolleges 2016.

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen van bekende opiniemakers en denkers met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. In samenwerking met negen Bevrijdingsfestivals brengen de Vrijheidscolleges een publiek op de been voor deze fundamenten van onze rechtstaat en democratie. In elke provincie vinden vier lezingen plaats: in de aanloop naar 5 mei, en op 5 mei zelf tijdens het Bevrijdingsfestival.

‘Four Freedoms’ 
Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘Four Freedoms’ rede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship. Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is.

Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Charlie Hebdo en de Bataclan, over vluchtelingen en Keulen, over Palestijnen en Israël, over IS, schuldenproblematiek en meer.

Actueel 
De Vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Vanaf 15 februari is het mogelijk via de website van de Vrijheidscolleges te reserveren voor de individuele lezingen. Het programma is vrijwel rond: een compleet overzicht is onderaan dit bericht te vinden: op de website  staat het meest actuele overzicht.

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, Brabant, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum. Partners: Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Humanity in Action en Geschiedenis Magazine

Joop is mediapartner van de Vrijheidscolleges

Geef een reactie

Laatste reacties (6)