40

Anders Breivik rolmodel voor extreem-rechts

"Utøya-moordenaar bouwt aan extremistisch netwerk"

De Noorse terrorist Anders Breivik is een cultfiguur aan het worden in verschillende extremistische kringen over de wereld. Daarvoor heeft zijn voormalig advocaat Geir Lippestad gewaarschuwd, meldt de Volkskrant. Breivik zit momenteel een gevangenisstraf uit van 21 jaar voor de aanslagen die hij pleegde op het Noorse parlement en op het eiland Utøya, waarbij in het totaal 77 mensen om het leven kwamen.

Volgens Lippestad heeft Breivik altijd gezegd dat hij streefde naar meer aanhang, en werkt hij daar vanuit de gevangenis nog steeds aan, ondanks het strikte regime waaraan hij onderworpen is. Verschillende extreemrechtse groeperingen hebben contact met hem gezocht in de zwaar beveiligde gevangenis waar hij zijn straf uitzit. In het boek dat Lippestad onlangs over de Breivik-zaak plubliceerde, zegt hij:

‘Als je beelden ziet uit Rusland, de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Griekenland, Zweden of andere landen waar hij aanhangers heeft, blijkt dat hij tot een rolmodel uitgroeit’

De Noorse terrorisme-expert Jacob Ravndal, noemt het nog te vroeg om te zeggen of Breivik een cultfiguur is, “maar hij heeft zeker potentie”. De heldenverering van de massamoordenaar komt vooral voor in traditionele extreem-rechtse bewegingen als militante neo-nazi’s en white-powergroeperingen, zegt Ravndal. Zij zouden aangesproken worden door de getoonde bereidheid om over te gaan tot extreem geweld, meer nog dan door zijn tamelijk complexe redeneringen waarmee hij zijn acties heeft verklaard. Ravndal:

‘Er circuleren honderden fanvideo’s en er is een twintigtal blogs die volledig aan hem zijn gewijd, maar die zijn allemaal anoniem. Alleen in Rusland wordt hij openlijk gesteund door verscheidene extreem-rechtsen.’

De Volkskrant: Advocaat: Breivik wordt rolmodel (betaalde toegang)

Geef een reactie

Laatste reacties (40)