Laatste update 20:29
62

Angela Merkel: Europa moet zijn lot in eigen handen nemen

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel is klaar met het gebrek aan vertrouwen dat met de Amerikaanse president Donald Trump in de politiek is aangetreden. Op een verkiezingsbijeenkomst in München zegt de Bondskanselier dat het tijd is dat de Europeanen hun lot in eigen handen moeten nemen. Haar indruk van de bondgenoten na de G7-top in Siciële afgelopen week is er niet één van vertrouwen.

Merkel:

Wij, de Europeanen, moeten ons lot werkelijk in eigen handen nemen. De tijden dat we volledig op elkaar onder rekenen en vertrouwen, zijn echt voorbij. Dat heb ik de afgelopen paar dagen wel ervaren.

We moeten ons als Europeanen realiseren dat we zelf moeten vechten voor onze toekomst. Natuurlijk in vriendschap met de Verenigde Staten, met Groot-Brittannië en als goede buren waar mogelijk ook met andere landen, zelfs Rusland.

Merkel noemde Donald Trump weliswaar niet bij naam, maar de voorbije dagen moeten een beproeving zijn geweest: Trump weigert vooralsnog een beslissing te nemen over het Klimaatakkoord van Parijs, bleef tegendraads wat betreft het vluchtelingenbeleid en stemde uiteindelijk na de grootste moeite in met een mini-compromis over protectionisme in het handelsverkeer.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)