Laatste update 15:28
218

Angela Merkel: Europa moet weer mensen op zee redden

Angela Merkel wil dat de Europese lidstaten weer reddingsmissies gaan uitvoeren in de Middellandse Zee. Dat zei ze donderdagavond. Eerder deze week noemde de Duitse bondskanselier het uit zee redden van vluchtelingen al een ‘plicht van de mensheid’.

“Het zou zeker goed zijn als er weer een missie-Sophia kwam”, aldus Merkel. Deze EU-missie die in 2015 van start ging, was in eerste instantie bedoeld om mensenrechtensmokkelaars dwars te zitten. De militaire patrouilleschepen pikten daarnaast tienduizenden mensen. Onder druk van Italië besloten de Europese lidstaten missie-Sophia daarom eerder dit jaar te staken.

Nu zijn het schepen van hulporganisaties die de vluchtelingen uit zee redden. Ze vinden daarbij onder meer Italië op hun weg. Eerder deze maand werd daar een wet aangenomen waardoor organisaties die vluchtelingen uit zee redden en naar Italië brengen, een boete kunnen krijgen van maximaal een miljoen euro. De wet wordt beschouwd als een overwinning voor Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken.

De NOS schrijft:

Italië vangt momenteel de meeste opgepikte migranten op. Salvini maakt keer op keer duidelijk dat hij daar snel een eind aan wil maken. Tot er een goed systeem is voor herverdeling van de migranten over de Europese lidstaten, wil hij geen boten meer toelaten in de Italiaanse havens.

Frankrijk en Duitsland hebben onlangs geprobeerd beweging te brengen in de patstelling. In juli stelden ze op een EU-top in Helsinki een tijdelijke ‘coalitie van bereidwilligen’ voor die wel migranten op zouden willen nemen. Salvini noemde de top een flop en zei dat er alleen maar werd herhaald dat Italië Europa’s “grootste vluchtelingenkamp” moet blijven.

Cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (218)