Laatste update 19:55
26

Angela Merkel stelt zich opnieuw kandidaat, bekijk haar speech

Ze is de machtigste vrouwe ter wereld en vooralsnog de redding voor het verenigd Europa. Angela Merkel, de in de voormalige DDR geboren christendemocrate, heeft bekend gemaakt dat ze zich opnieuw kandidaat stelt als Bondskanselier, een functie die ze al sinds 2005 vervult.

In een speech voor haar partij (vanaf 5:00) heeft ze, volgens eigen zeggen na lang nadenken, haar beslissing om deel te nemen aan de verkiezingen van 2017 bekendgemaakt.

Ze wil zich inzetten voor democratie, vrijheid en respect voor elkaar, ongeacht ras en geslacht. De 62-jarige Merkel is nog steeds erg populair, ondanks de aanvallen die vanuit rechts op haar zijn ingezet vanwege haar humane houding tegenover vluchtelingen. Haar aankondiging wordt gezien als een opluchting voor wie de politiek van Trump vreest, evenals de EU-vijandige Britse regering en de mogelijk uitverkiezing van de extreem-rechtse Marine Le Pen tot president van Frankrijk. Stuk voor stuk zaken die in 2017 gaan spelen.

De parlementsverkiezingen voor de Bondsdag vinden in september plaats. De Bondsdag-leden kiezen vervolgens de Bondskanselier. Als Merkel herkozen wordt evenaart ze het record van Helmut Kohl die de functie 16 jaar lang vervulde,

Geef een reactie

Laatste reacties (26)