Laatste update 11:27
174

‘De angst dat migranten criminaliteit met zich meebrengen is onzin’

Hoewel er door politici als Geert Wilders met enige regelmaat beweerd wordt dat de criminaliteit de pan uit stijgt, blijkt Nederland in werkelijkheid steeds veiliger te worden. De geregistreerde criminaliteit daalt al sinds 2002, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral het aantal vermogensdelicten zoals diefstal, inbraak en overvallen nam af, maar in mindere mate ook geweldsmisdrijven, verkeersmisdrijven en vernielingen. Het CBS spreekt zelf van ‘het mysterie van de verdwenen criminaliteit’ en benoemt expliciet de argwaan waarmee de publicaties door een deel van de bevolking worden bekeken.

De Volkskrant sprak hoogleraar criminologie Jan van Dijk over de kwestie en schrijft:

Dat onder sommige Nederlanders het gevoel leeft dat het juist onveiliger is geworden, komt door berichten in de media over bijvoorbeeld liquidaties, zegt Van Dijk. ‘Die afrekeningen krijgen veel aandacht en die zijn ook beangstigend en sensationeel. Daardoor lijkt het soms een Palermo hier, maar de criminaliteit waar burgers echt last van hebben is gehalveerd.’ Wat het onderzoek laat zien, volgens Van Dijk, is dat de angst dat migranten criminaliteit met zich meebrengen, onzin is. ‘Totale waanzin zelfs, dat idee. Als dat zo zou zijn, waren de cijfers nooit gehalveerd. Maar goed, volgens de PVV is de misdaad ook enorm toegenomen, al laten de cijfers zien dat dat dus niet klopt.’

Een simpele verklaring voor de sterke afname heeft het CBS niet, maar de trend komt overeen met de cijfers in een groot deel van Europa. Tussen begin jaren zestig en midden jaren tachtig was er in grote delen van Europa sprake van een misdaadgolf die nu achter ons ligt. Van Dijk spreekt van ‘een goed overzicht’ en stelt dat niet politie en justitie, maar juist burgers en bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor die afname doordat zij hun eigendommen beter zijn gaan beveiligen.

Geef een reactie

Laatste reacties (174)