78

Anil Ramdas beschuldigt Pauw & Witteman van partijdigheid

PVV-criticaster eist uitleg over tafelverbanning

Het is voor intellectueel Nederland wat de rel tussen Pieter Storms en Jort Kelder was voor soapkijkend Nederland. Zwagerman en Ramdas, twee ego’s ter omvang van het Himalaya-gebergte, bestreden elkaar eerst via internet over de vraag of je PVV-stemmers mag beledigen. Ramdas vindt van wel, Zwagerman vindt dat een erfzonde van de linkse kerk.
Vervolgens verplaatste de letterstrijd zich naar de kranten. En daarna volgde de tv. Dat wil zeggen, gedeeltelijk. Joost Zwagerman wilde namelijk niet met Anil Ramdas in discussie maar wel bij P&W de gelegenheid krijgen hem zonder weerwoord te bekritiseren. Pauw & Witteman stemden toe. Anil Ramdas schrijft nu op de website van het programma een open brief aan de makers.

Geachte heren Pauw en Witteman,

Beste Jeroen en Paul,Op jullie website heb ik beleefd, doch dringend om opheldering gevraagd over de gang van zaken rond het debat tussen Joost Zwagerman en mij op de website van het Vlaams cultureel centrum deBuren.eu.

Al op 16 september werd ik door aan van jullie redacteuren gebeld met de vraag of ik de discussie ook bij jullie aan tafel wilde voeren, in de uitzending van vrijdag 17 september. Ik zei dat ik beschikbaar was.

Vervolgens werd ik teruggebeld met de mededeling dat de uitnodiging werd ingetrokken, omdat Joost Zwagerman nog niet met mij in gesprek wilde. Hij gaf hiervoor als reden dat hij zijn stellingname eerst nog wilde uitwerken en e.e.a. op papier zetten.

Volgens jullie redacteur wilde men dat afwachten, ook nadat ik haar erop gewezen had dat Joost Zwagerman helemaal niet wachtte op uitwerkingen van zijn stellingen op de website van deBuren, maar soms letterlijk om de paar uren een post achterliet niet zelden tot diep in de nacht.
 Jullie redacteur zei: we willen het behandelen in het programma, maar dat kan alleen als Zwagerman erbij is.

 Sindsdien heb ik niets meer gehoord.

Op zaterdag jl., verscheen de uitwerking van Zwagerman in de Volkskrant, en op maandag was hij bij jullie aan tafel. Ik ben niet meer gebeld. Mij is niet gevraagd of ik een weerwoord zou schrijven op zijn artikel in de Volkskrant. Dat weerwoord verscheen, zoals jullie weten, vandaag. Wat mij verbaast is niet alleen dat jullie mij niet hebben gevraagd deel te nemen aan het debat, dat nota bene met mijn verhaal is begonnen. Ook niet dat jullie hebben verzuimd mij zelfs maar op de hoogte te stellen van de op handen zijnde uitzending dat was wel zo fatsoenlijk geweest.


Mijn verontwaardiging betreft de smakeloze, partijdige, denigrerende en hardvochtige manier waarop jullie mij in de uitzending van maandag jl. hebben behandeld hebben weggezet, wil ik bijna zeggen.

Jullie laten een foto van mij zien, zoals ik eerder zei, alsof ik een overleden heilige of een gezochte misdadiger ben; jullie citeren selectief enkele zinnen uit mijn verhaal, en laten opzettelijk de context weg; en daarna is er geen weerwoord, niet de minste poging zelfs om evenwicht in de discussie te brengen, of in te gaan op de grofheden die Zwagerman eerder uitte op de website van deBuren (hij noemde mij een hardcore racist).


Ik werd weerloos en doelbewust kwetsbaar gemaakt, terwijl ik beschikbaar ben voor weerwoord en jullie weten hoe jullie mij kunnen bereiken.

En dan vraag ik in een korte notitie op jullie website om uitleg, die mij op de meest hooghartige wijze wordt onthouden.Mijn vraag is of dit de manier is waarop jullie journalistiek wensen te bedrijven. Is het overdreven als ik de indruk heb dat jullie een beginnetje hebben gemaakt aan een vorm van karaktermoord, door mij op deze manier neer te zetten in jullie programma?

Zelf zeiden jullie aan journalisten van ncrv-radio dat jullie op de inhoud wilden ingaan en geen persoonlijke vete wilden laten uitvechten. Als jullie de uitzending terugzien, zullen jullie moeten toegeven dat de inhoud werd beperkt tot de inhoud van Zwagerman; en dat Zwagerman zijn vete rustig bij jullie heeft voortgezet, dankzij de ridiculisering van mijn persoon en de gedachtegang in mijn column.


Waarom deden jullie dat, wil ik nu zo graag weten. Waarom hebben jullie je door Zwagerman laten misbruiken? Is het omdat jullie je zo goed kunnen vinden in zijn standpunt? Dat kan, maar dan mogen jullie dat wel laten weten.


En tot slot: vinden jullie het zelf chique zoals jullie het hebben aangepakt? Het is voor mij namelijk nuttig om te weten op welk peil onze vaderlandse journalistiek zich bevindt.Met vriendelijke groet,


Anil Ramdas

Ramdas heeft na deze reactie nog telefonisch contact gehad met de samensteller van Pauw & Witteman. Op Facebook zegt Ramdas:

De samensteller belde. Zei dat het niet de bedoeling was, niet opzettelijk bedoeld, maar ze vonden het resultaat ook weer niet zo erg… ach, het blijft onbevredigend.”

Eerder op Joop:

Ramdas-Zwagerman clashen over Nederlandse beschaving

Joost Zwagerman: ‘De kleine man staat alleen’

Geef een reactie

Laatste reacties (78)