17

Annan gooit handdoek in de ring in Syrië

Vingerwijzen en schelden in de Veiligheidsraad doen oud-secretaris generaal van VN functie neerleggen

Kofi Annan stopt per 31 augustus als speciaal VN-gezant voor Syrië. Dat meldt onder andere de Volkskrant donderdagavond. Als reden noemt de voormalige secretaris generaal van de Verenigde Naties vooral het vingerwijzen en schelden in de VN-Veiligheidsraad. Het conflict in Syrië liep uit de hand en Annan kreeg onvoldoende steun in de Veiligheidsraad. Daardoor ‘veranderde mijn rol fundamenteel’, zei Annan vandaag tijdens de op het laatste moment aangekondigde persconferentie in Genève.

Annan kreeg zijn mandaat in februari van de VN en de Arabische Liga. Annan zei zijn gezantschap te hebben aanvaard op een moment dat het nog leek dat de internationale gemeenschap onder aanvoering van de VN-Veiligheidsraad een einde kon bewerkstelligen aan het geweld in Syrië en een periode van politieke transitie in gang kon brengen, aldus de Volkskrant.

VN-secretaris generaal Ban Ki Moon liet in een reactie weten het besluit van Annan te betreuren. Onder de leden van de VN Veiligheidsraad gaat het door Annan verfoeide vingerwijzen gewoon door. De Verenigde Staten leggen de schuld voor het vertrek van Annan bij de weigering door Rusland en China VN-resoluties tegen president Bashar al-Assad te steunen. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius toont Annans vertrek ‘de dramatische patstelling in het conflict’.

De situatie in Syrië wordt intussen steeds nijpender. Het Syrische leger en de rebellen bevechten elkaar op steeds meer plekken, met steeds meer dodelijke slachtoffers tot gevolg. Duizenden Syriërs zijn de grenzen met Turkije en Libanon over gevlucht. Voor de achterblijvers dreigt voedselschaarste.

Volkskrant: Kofi Annan stopt al VN-gezant Syrië

Foto-cc: World Economic Forum

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)