Laatste update 20:33
8

Anne Fleur Dekker en Gloria Wekker genomineerd voor Joke Smitprijs

Maandag 11 december wordt de Joke Smit oeuvreprijs uitgereikt. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) rijkt de prijs uit. De drie genomineerden: Angela Maas, Gloria Wekker en Soerin Narain. Dit jaar wordt ook een Joke Smit aanmoedigingsprijs uitgereikt. Voor die prijs zijn De Oranjeleeuwinnen, Dr. Nupur Kohli en Anne Fleur Dekker genomineerd.

Personen of organisaties die zich inzetten op het gebied van gendergelijkheid maken tweejaarlijks kans op de regeringsprijs. De winnaar ontvangt een kunstwerk en een bedrag van 10.000 euro. Personen of initiatieven die zich recentelijk hebben ingezet om een succesvolle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de positie van vrouwen in Nederland maken kans op de aanmoedigingsprijs. De oeuvreprijs wordt bepaald door een jury, de aanmoedigingsprijs is een publieksprijs en wordt bepaald door een online verkiezing. De juryleden zijn Eva Jinek, Anna Nooshin, Dylan van Rijsbergen, Belle Derks en Hassnae Bouazza.

De genomineerden
Voor de oeuvreprijs zijn genomineerd Angela Maas, Gloria Wekker en Soerin Narain.

Angela Maas is hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud MC. Zij is door de jury genomineerd vanwege “haar niet-aflatende inzet voor gendersensitieve zorg.”

Gloria Wekker bekleedde lange tijd de leerstoel Gender en Etniciteit aan de Universiteit Utrecht. Wekker dankt haar nominatie vanwege “haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland.”

De derde genomineerde is Soerin Narain, oprichter van Stichting Vobis. Hij zet zich met zijn stichting in voor moeilijk bereikbare gezinnen met kinderen en met name Hindoestaanse meiden en jonge vrouwen in een kwetsbare positie. De jury is onder de indruk “van de vele thema’s die hij bespreekbaar maakt met aandacht voor de rol van vrouwen en mannen.”

Voor de aanmoedigingsprijs zijn genomineerd:

De Oranjeleeuwinnen: als Europees Kampioen zijn de Nederlandse voetbalvrouwen deze zomer doorgebroken. Ze zijn een rolmodel voor meisjes en jongens.
Anne Fleur Dekker: een feministische activiste die zich inzet voor de positie van vrouwen en onderdrukte groepen in de samenleving.
Dr. Nupur Kohli: jeugdarts die mensen aanzet om zowel fysiek als mentaal fit te worden, zij draagt hierdoor bij aan sterke gezonde gezinnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)