Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Anne Frank Fonds woest om vrije toneelinterpretatie van Het Achterhuis

  •  
01-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
3541892495_1f6381eb53_b
Een vrije toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank kan een kort geding tegemoetzien van het Anne Frank Fonds in Bazel. Dat meldt de Volkskrant. Het Fonds wil daarmee voorkomen dat het toneelstuk Achter het Huis, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, wordt uitgevoerd. In het stuk worden onder meer verzonnen elementen aan het dagboek toegevoegd.
De makers van het toneelstuk willen in hun versie de historische context – de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog – inruilen voor een meer universele achtergrond. Volgens Pfeijffer ontbreekt het in het dagboek zelf namelijk aan dramatiek:
"Het drama is extern, omdat wij weten hoe het afloopt. Maar wat er in huis daadwerkelijk gebeurt, bezien door de ogen van een 13-jarige, is voor een toneelstuk een beetje mager."
Het grootste struikelblok voor het Anne Frank Fonds is alternatieve verhaallijn van Fritz Pfeffer, een van de medeonderduikers in het Achterhuis. Het Fonds vindt dat Pfeijffer hem van slachtoffer tot dader maakt, onder andere door hem schuldig te maken aan een fictieve geweldsdaad. Pfeijffer zelf noemt zijn vertelling ‘een extrapolatie’ van wat in het dagboek van Anne Frank te lezen is over Fritz Pfeffer:
"In het dagboek voel je tussen de regels door de toenemende irritatie, de ruzies, en heel onderhuids ook onderdrukte seksuele gevoelens. Die suggestie heb ik verder doorgevoerd. Het is fictie gebaseerd op waargebeurde feiten."
Producent Arjen Stuurman is ervan overtuigd dat mocht het tot een rechtszaak komen, hij en Pfeijffer in het gelijk worden gesteld. Hij wijst erop dat het auteursrecht op het dagboek na 70 jaar is komen te vervallen en het nu eenieder vrij staat met een eigen interpretatie te komen. Ook Pfeijffer zelf gelooft in een goede afloop voor zijn stuk. Eerder al werd de in Genua wonende schrijver al door een Italiaanse advocaat beschuldigd van onder andere smaad. Zo zou Pfeijffer met zijn aanpassingen munitie leveren aan holocaustontkenners. ‘Flauwekul en pure intimidatie,’ aldus de schrijver.
Vooralsnog zijn er dan ook geen plannen om het toneelstuk af te breken. Voor woensdag staat de eerste try-out gepland. Op 11 november gaat het stuk in première in Haarlem.
Het is overigens de derde keer in minder dan twee weken tijd dat er ophef ontstaat rond de nagedachtenis van Anne Frank. Eerder deze week werd bekend dat de Duitse spoorweg een trein naar Anne Frank wil vernoemen , dat was de winnende uitkomst van een internetpoll. Daarop kwam direct het commentaar dat het wel zeer ongepast is om een trein te vernoemen naar iemand die per Duitse trein haar dood tegemoet ging.
Een week daarvoor gebruikten voetbalhooligans van het Italiaanse Lazio Roma de beeltenis van Anne Frank naast antisemitische spreekkoren richting stadsgenoot en aartsrivaal AS Roma. Het bestuur van Lazio greep direct in en kondigde een jaarlijkse reis naar Auschwitz voor hun supporters aan. Ook zal vanaf nu voorafgaand aan alle wedstrijden een passage uit het dagboek van Anne Frank worden voorgelezen.
cc-foto: Ian McKellar

Meer over:

anne frank, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.