Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Anonieme bronnen vinden Arib ‘achterbaks en onbetrouwbaar’

  •  
24-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1139 keer bekeken
  •  
arib

© DEN HAAG - In de Tweede Kamer groeit de kritiek op Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Diverse partijen zien haar graag als voorzitter vertrekken. De voorzitter van de Tweede Kamer opent en

Verscheidene partijen willen dat Khadija Arib (PvdA) geen nieuwe termijn als Kamervoorzitter krijgt. Dat bericht RTL Nieuws op basis van gesprekken met tien (oud) politici en ambtelijk betrokkenen bij Hoge Colleges van Staat, zoals de Rekenkamer en Tweede en Eerste Kamer. De anonieme bronnen noemen haar ‘leugenachtig’, ‘manipulatief’, ‘achterbaks en onbetrouwbaar’. Ze krijgt onder meer het verwijt dat ze alles doet om bij de PVV in het gevlij te komen.
" Ze heeft de steun van die partij nodig om na de verkiezingen nogmaals tot voorzitter gekozen te worden. (…) “Dat is ook de reden waarom ze zich zo verzet tegen invoering van een digitaal quorum in de Tweede Kamer. De PVV was daar ook tegen.” Was dat quorum ingevoerd, dan zou bijvoorbeeld PVV-leider Geert Wilders nooit zijn stunt hebben kunnen uithalen over het plotseling aanvragen van een hoofdelijke stemming over de salarissen in de zorg. "
Echt succesvol lijken de pogingen van Arib om Wilders voor zich te winnen overigens niet. De PVV-leider kondigde afgelopen weekend aan dat hij haar kandidatuur niet zal steunen, omdat ze een dubbele nationaliteit heeft. In 2016 deed PVV-ideoloog Martin Bosma een mislukte gooi naar het Kamervoorzitterschap.
Arib zou niet de eerste Kamervoorzitter zijn die na een fluistercampagne het veld moet ruimen. In 2015 stapte haar voorganger Anouchka van Miltenburg (VVD) op als voorzitter omdat ze veelvuldig werd bekritiseerd. Ze kreeg onder meer voor de voeten geworpen dat ze Kamerleden niet herkende en vragen te snel afkapte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.