Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ANP blundert met berichtgeving over salafisten in Hamburg

  •  
08-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
error300.JPG
Hoe een bericht over salafisten die slaags raakten met Koerden in Hamburg plotseling over moslims ging
Verbazingwekkend staaltje intellect en verdieping bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) woensdag in hun berichtgeving over ongeregeldheden in Hamburg. Volgens het Nederlandse persbureau raakten Koerden slaags met moslims. Vreemd, want veel Koerden zijn… moslims. Een pijnlijke fout ook omdat de radicale tak van de salafisten waar het om ging zo onbenoemd bleef.
In de oorspronkelijke internationale berichtgeving wordt met geen woord gerept over de twee groepen die het ANP benoemt. Het internationale persbureau AP meldt: “Kurds Clash With Salafis in Hamburg, 14 Injured.” Het ANP heeft die kop vertaald en naar eigen inzicht gewijzigd. Het leidde er toe dat de kop ‘Koerden en moslims raken slaags in Hamburg’ op alle nieuwsites verscheen. Alleen de in religie gespecialiseerde journalisten van het Nederlands Dagblad  zagen de misser en veranderden de kop in ‘Zware gevechten Koerden en radicalen in Hamburg’.
Ons verhaal is overgenomen van persdienst DPA. Onze redacteur van dienst ligt nu op bed dus ik kan hem niet om zijn beweegredenen vragen. U hoort nog van ons.”
Andere landen
Nog even hoe andere persdiensten in andere landen hetzelfde incident melden aan hun publiek. 
Australie
RTEmagicC_AP_Australia.JPG
Duitsland
RTEmagicC_Die_welte.JPG
Rusland
RTEmagicC_RT.JPG
Cc-Foto: Flickr  Nick Webb

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.