7

ANP blundert met berichtgeving over salafisten in Hamburg

Hoe een bericht over salafisten die slaags raakten met Koerden in Hamburg plotseling over moslims ging

Verbazingwekkend staaltje intellect en verdieping bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) woensdag in hun berichtgeving over ongeregeldheden in Hamburg. Volgens het Nederlandse persbureau raakten Koerden slaags met moslims. Vreemd, want veel Koerden zijn… moslims. Een pijnlijke fout ook omdat de radicale tak van de salafisten waar het om ging zo onbenoemd bleef.

In de oorspronkelijke internationale berichtgeving wordt met geen woord gerept over de twee groepen die het ANP benoemt. Het internationale persbureau AP meldt: “Kurds Clash With Salafis in Hamburg, 14 Injured.” Het ANP heeft die kop vertaald en naar eigen inzicht gewijzigd. Het leidde er toe dat de kop ‘Koerden en moslims raken slaags in Hamburg’ op alle nieuwsites verscheen. Alleen de in religie gespecialiseerde journalisten van het Nederlands Dagblad zagen de misser en veranderden de kop in ‘Zware gevechten Koerden en radicalen in Hamburg’.

Ons verhaal is overgenomen van persdienst DPA. Onze redacteur van dienst ligt nu op bed dus ik kan hem niet om zijn beweegredenen vragen. U hoort nog van ons.”

Andere landen

Nog even hoe andere persdiensten in andere landen hetzelfde incident melden aan hun publiek. 

Australie

Duitsland

Rusland

Cc-Foto: Flickr Nick Webb

Geef een reactie

Laatste reacties (7)