29

Anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela overleden

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela is overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Winnie Mandela voerde jarenlang strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika aan de zijde van haar man, Nelson Mandela.

Winnie en Nelson Mandela trouwden in 1958. Zes jaar later werd Nelson Mandela gevangengezet op Robbeneiland door het apartheidsregime. Het was in die tijd dat Winnie Mandela zelf meer en meer als activiste op de voorgrond trad, mede uit frustratie omdat ze vanwege haar man voortdurend werd lastiggevallen door de veiligheidsdiensten.

De strijd tegen de apartheid leverde Winnie Mandela de bijnaam ‘Moeder van de natie’ op. Mandela was echter niet onomstreden. Zelf bracht ze enige tijd in de gevangenis door na een veroordeling wegens fraude en ook werd ze beschuldigd van betrokkenheid bij moord op een 13-jarige jongen die in dienst zou zijn van de apartheidspolitie. Mandela heeft die betrokkenheid altijd ontkend.

Mandela bleef tot op hoge leeftijd actief binnen haar partij, ANC, waar ze vanwege haar populariteit door een deel van de partijtop als een bedreiging werd gezien. In de armste wijken van Zuid-Afrika bleef Winnie Mandela echter onverminderd populair.

Sinds begin dit jaar verbleef ze met regelmaat in het ziekenhuis, onder meer vanwege een nierinfectie. Winnie Mandela werd 81 jaar oud.

Bron: NOS / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (29)