Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Anti-Aziatisch geweld tegen 65-jarige vrouw schokt Amerikanen

  •  
31-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
US - crime - racism - ASIAN

© Jo-Ann Yoo, Executive Director of the Asian American Federation, cries after speaking on March 30, 2021, during an Asian American anti-violence press conference outside the building were a 65

In de Verenigde Staten neemt het geweld tegen mensen met een Aziatische achtergrond toe, meldt The New York Times. Maandag was er weer een schokkend geval in de buurt van Times Square in New York. Daar schopte een man een 65-jarige vrouw van Filipijnse afkomst plotseling in haar buik. Nadat ze op de grond was gevallen, schopte hij haar op haar hoofd. “Je hoort hier niet”, riep hij.
Drie mannen, onder wie een beveiligingsmedewerker, keken toe vanuit de lobby van een luxe appartementencomplex. Ze grepen niet in. Toen de vrouw probeerde overeind te komen, deed de beveiligingsmedewerker de deur dicht. De New Yorkse politie heeft videobeelden vrijgegeven van het geweld. Burgemeester Bill de Blasio noemt de aanval “walgelijk en schandalig”.
Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal meldingen bij de politie van anti-Aziatisch racisme gestegen. Aziatische Amerikanen worden ten onrechte verantwoordelijk gehouden voor de verspreiding van het virus. De New Yorkse politie heeft in de eerste drie maanden 33 meldingen gehad van anti-Aziatische misdrijven. In 2020 waren dat er 28.
Eerder deze maand kwam het anti-Aziatische geweld in de VS in de schijnwerpers te staan door de moord op zes vrouwen met een Aziatische achtergrond. De dader, de 21-jarige Robert Aaron Long, opende het vuur bij drie massagesalons. Long verklaarde tegenover de politie dat hij geen racistisch motief had. Hij wilde met de moorden naar eigen zeggen iets doen aan zijn seksverslaving.
In januari viel een 19-jarige man in San Francisco een 84-jarige Thaise immigrant aan. De bejaarde overleefde dat niet.
Naar aanleiding van het toegenomen racisme zet de New Yorkse politie undercover-agenten in die een oogje in het zeil houden in buurten waar veel mensen met een Aziatische achtergrond wonen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.