7

Anti-Berlusconiprotest in 100 Italiaanse steden

Italianen demonstreren tegen grondwetswijzigingen die de premier juridisch onschendbaar maken en tegen bezuinigingen in het onderwijs

Tienduizenden Italianen zijn in 100 Italiaanse steden de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechtse regering van Silvio Berlusconi. Het protest was vooral gericht tegen door de regering geplande grondwetswijzigingen die de premier vrijwel onschendbaar maken. Scholieren en studenten protesteerden ook tegen geplande bezuinigingen op Onderwijs. Dat meldt de Belgische krant De Morgen.

De Morgen meldt dat alleen al in Rome duizenden mensen door het historische stadscentrum trokken. Zij ontvouwden een zestig meter lang spandoek met daarop de tekst: “Als we nu de grondwet niet verdedigen, wanneer dan wel? ”
Berlusconi had donderdag een ontwerp van hervorming van het juridische systeem voorgelegd. Voor die hervorming is een wijziging van de grondwet nodig. De oppositie en waarnemers zien in het wetsontwerp een poging om de macht van rechters en procureurs aan banden te leggen.

In het verleden heeft de mediamagnaat al vaak een amnestiewet op poten proberen te zetten om vervolging van de hoogste ambtsdragers van Italië-onder wie dus hemzelf- te verhinderen. Die pogingen werden steeds gestuit door het Grondwettelijk Hof.
Lees meer bij De Morgen: Anti-Berlusconiprotest in 100 Italiaanse steden

Geef een reactie

Laatste reacties (7)