6

Anti-drone-activist Karim Khan weer terecht

Khan zou naar Nederland komen om te praten over ervaring met drones toen hij opeens werd ontvoerd

De Pakistaanse anti-drone-activist Karim Khan is na een week vermist te zijn geweest weer terecht.

Dat meldt de nieuwssite van Aljazeraa vrijdag.

Khan werd een week geleden ontvoerd. Acht dagen werd hij op handen en knieën geblinddoekt  en met handboeien vastgehouden in wat hij zelf zegt een ‘martelkamer’. Vrijdagochtend werd hij geblinddoekt uit een busje gegooid in een buitenwijk van Islamabad.

Khan zegt geen idee te hebben wie er achter de ontvoering zit, maar volgens zijn advocaat is het duidelijk dat de regering erachter zit. Hij voert een proces tegen de Pakistaanse regering, omdat zijn zoon en zijn broer in 2009 omkwamen bij een drone-aanval. Vorige week woensdag werd hij uit zijn huis gehaald door mensen in politie-uniform. Sindsdien was niets meer van hem vernomen. Khan zou net naar Den Haag gaan om te vertellen over zijn persoonlijke ervaring met drones.

Niet naar media

“Hij is ondervraagd over veel mensen van wie hij niets afweet”, zegt zijn advocaat. “Onder meer over slachtoffers van drone-aanvallen.” Bij zijn vrijlating werd Khan gewaarschuwd om niet naar de media te stappen.

Duidelijkheid

Khans verdwijning zorgde voor internationale onrust. Onder meer Nederland vroeg de Pakistaanse regering om meer duidelijkheid over de kwestie. De Amerikaanse aanvallen met drones leiden regelmatig tot debat. Volgens de Verenigde Staten zijn de onbemande vliegtuigjes van groot belang in de strijd tegen de Taliban en al-Qaida. Maar de drones maken helaas ook burgerslachtoffers. Volgens VN-schattingen zijn sinds 2004 zeker 400 burgers omgekomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)