10

Anti-droneactivist die Nederlandse Kamerleden zou ontmoeten ‘verdwenen’

Uit huis gehaald door onbekende mannen ... Pakistaan Kareem Khan zou zaterdag met parlementariërs spreken

Kareem Khan is woensdag door onbekende mannen, waarvan enkelen in politieuniform, uit zijn huis in Rawalpindi gehaald. Khan, wiens broer en zoon in 2009 omkwamen bij een drone-aanval, verwierf bekendheid omdat hij de Pakistaanse regering daarover voor de rechter sleepte.


Drone-aanvallen zijn volgens de Pakistaanse wet gewoon moordpartijen, betoogde Khan, die zich de woede van Washington op de hals haalde door in de rechtszaak de naam van de plaatselijke CIA-directeur te onthullen. Hij wilde dat deze door de rechter ter dood zou worden veroordeeld wegens meervoudige moord. Dinsdag zou er een zitting zijn over de zaak. De Pakistaanse autoriteiten ontkennen dat Khan is gearresteerd. Tegenover zijn vrouw en kinderen die thuis waren toen hij werd opgepakt wilden de mannen die hem meenamen geen verklaring geven.

Khan zou later deze week naar Europa komen om zaterdag gesprekken te voeren met Nederlandse, Britse en Duitse parlementariërs. Bij de door de VS uitgevoerde drone-aanvallen tegen van terrorisme verdachte personen zijn de afgelopen jaren meer dan 2000 mensen omgekomen, waaronder volgens critici veel onschuldige burgers.

Al Jazeera: Pakistan anti-drone campaigner missing

Video boven: Gesprek over drone-aanvallen in Pakistan (2012). Video onder: Khan in 2010.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)