9

Anti-immigratie partij Zweden gaat gebukt onder video schandaal

Kamerlid gaat op video door het lint tegen Koerdische comedian, een zwerver en een 21-jarige dame

Zweden heeft vandaag het ware gezicht gezien van de Zweedse Democraten, een populistische anti-immigratie partij die als derde partij deelneemt in het parlement. Op een gelekt filmpje is te zien hoe Kamerlid Erik Almqvist op straat racistische taal uitslaat naar een Koerdische stand-up comedian. Vervolgens beledigt hij ook een voorbijkomende zwerver. Een 21-jarige vrouw die daartegen protesteert wordt door Almqvist voor hoer uitgemaakt.

Jimmy Akesson, leider van de Zweedse Democraten heeft de afgelopen jaren flink wat werk verzet om het imago van zijn partij op te schonen van xenofobisch naar ‘immigratie kritisch’. Hij zette rechts-extremisten uit de partij en waarschuwde voor een zero-tolerance-beleid jegens racisten in de partij. Nu dit filmpje opduikt in de Zweedse tabloid Expressen lijkt het gedaan te zijn met de reputatie van de partij.

Op het filmpje zegt Almqvist tegen de Koerdische comedian: “Nee, dit is niet jouw land. Het is mijn land. Fuck niet met de Zweden.” En: “Je maakt ruzie als een kleine trut.” Almqvist, die binnen de partij economische woordvoerder is, was samen met partijgenoot Kent Ekeroth op straat, woordvoerder justitie. Kent filmde de gebeurtenissen met de camera van zijn mobiele telefoon. Na de woordenwisselingen op straat vonden de twee politici ijzeren staven van een bouwkeet waarna ze, nu gewapend, op zoek gingen naar de zwerver. Toen de politie kwam aanlopen, gooien ze de staven weg, trokken hun pakken recht en deden alsof er niets aan de hand was.

Het filmpje is al twee jaar oud, maar werd gelekt naar Expressen, volgens de krant door iemand uit de partijtop. Ook Akesson zou van het filmpje weten. Het werd twee jaar geleden op het eigen YouTube-kanaal van de partij gepubliceerd, maar de scènes waarop te zien is hoe Almqvist omstanders beledigt zijn uit die montage geknipt. Het filmpje zou zijn bewaard als bewijsmateriaal om de gewelddadigheid van immigranten aan te tonen voor het geval Kamerleden van de partij zouden worden aangevallen.

Almqvist is door Akesson direct uit zijn functie ontheven en uit de partij gezet. Kent is dringend verzocht een tijdje een time-out te nemen.

The Guardian: Beware Sweden Democrats wielding scaffolding poles

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)