100

‘Anti-islamgroepen steunen Wilders’

'Ook Kamerleden stonden salaris af' … PVV vangt hierdoor jaarlijks vier miljoen euro

Het wordt steeds duidelijker waar de PVV haar geld vandaan haalt. PVV-leider Geert Wilders weigert al geruime tijd openheid van zaken te geven omdat hij bang is voor de veiligheid van zijn geldschieters. De verdediging van Wilders in het proces dat tegen hem werd gevoerd is betaald door een pro-Israëlische denktank uit de Verenigde Staten. Directeur van de denktank, het Middle East Forum, Daniel Pipes, heeft dat tegenover persbureau Reuters verklaard.

Volgens Reuters kreeg Wilders van meerdere anti-islam groepen financiële steun. Hoeveel de denktank heeft betaald is niet bekend. Het Middle East Forum is een organisatie die zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting van anti-islam auteurs.

Ook zouden PVV-Kamerleden hun salaris aan de partij hebben afgestaan. Zij verklaren dit – anoniem – tegenover Reuters. Jaarlijks zou de PVV hierdoor vier miljoen euro vangen, zonder dat bekend is wat met het geld wordt gedaan. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Geert Wilders zegt in een reactie tegen het persbureau dat het allemaal leugens zijn van verbitterde en hatelijke mensen.

Onlangs verklaarde uitgetreden PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven nog dat joodse organisaties en rijke joodse particulieren die de PVV sponsoren woedend zijn over een verbod op de rituele slacht dat in het partijprogramma is opgenomen. Kortenoeven maakt een rondgang langs de geldschieters om ze hiervoor te waarschuwen.

Ook de neoconservatief David Horowitz zou Wilders indirect financieren. Hij is de voorman van het David Horowitz Freedom Center en de website Frontpage magazine. Horowitz verklaart tegenover Reuters Wilders te hebben betaald voor twee speeches in Philadelphia en Los Angeles. Hij weigert een bedrag te noemen, maar zegt dat het ‘een mooi bedrag’ was. Ook zou Horowitz hebben betaald voor de beveiliging van Wilders.

De PVV-leider verklaart echter dat hij nooit om een vergoeding vraagt. Alleen zijn reis- en verblijfskosten worden af en toe betaald, wanneer hij in de Verenigde Staten verblijft. De veiligheidskosten worden volgens hem altijd door de Nederlandse regering betaald.

Pipes en Horowitz ontkennen overigens Wilders’ politieke activiteiten financieel te hebben gesteund. Omdat hun groeperingen non-profit organisaties zijn, is dat bij wet verboden.

NRC: ‘Pro-Israëlische denktank betaalde proces Wilders’ – Kamerleden stonden salaris af

Geef een reactie

Laatste reacties (100)