104

Anti-Piet-activist mag na protest zijn beroep niet meer uitoefenen

Vergunning van Jerry Afriyie (a.k.a. Kno'Ledge Cesare) om als beveiliger te werken is ingetrokken ... Afriyie werd tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda gearresteerd tijdens een protest tegen Zwarte Piet 

Afriyie is een van de oprichters van Zwarte Piet is Racisme. Tijdens de intocht op 15 november vorig jaar in Gouda werd hij gearresteerd toen hij protesteerde op een niet daarvoor aangewezen plek. Een agent doet nu aangifte van mishandeling. Afriyie deed naar eigen zeggen “niets” tijdens de arrestatie, maar de aangifte heeft verstrekkende gevolgen. Hierdoor wordt zijn vergunning om als beveiliger te werken ingetrokken.


Afriyie had met de burgemeester en politie afgesproken een protest te houden met Zwarte Piet is Racisme tijdens de Sinterklaasintocht, maar ze werden op de dag naar een locatie gestuurd waar niemand langs kwam. Volgens Afriyie zou een protest daar “nutteloos” zijn geweest. Ze besluiten zich te verplaatsen. Aan RTL Nieuws vertelt hij:

Al toen we op het station aankwamen, werd iedereen die zwart was aangesproken of meegenomen. Even later werd ik aangehouden.”
“Iedereen die het filmpje van mijn arrestatie ziet, kan zien dat ik helemaal niets doe. Zij hebben mij juist op brute wijze gearresteerd.”

Afriyie heeft als doel een “open en positie dialoog” aan te gaan.

Ik wil niet dat de volgende generatie met Sinterklaas bezig moet zijn, dat ze dit feest als leed of schaamte ervaren zoals de generatie nu. We moeten niet wachten totdat we er niet langer omheen kunnen voordat er iets verandert. Ik geloof dat dit kan in Nederland.

Vergunning ingetrokken
Zijn protest heeft nu tot gevolg dat hij niet langer zijn werk als beveiliger kan uitoefenen. De politie laat weten:

Betrokkene is 15 november aangehouden. Hij was betrokken bij een demonstratie waarbij door de demonstranten niet de aanwijzingen (zoals een locatieverbod) van de gemeente werden opgevolgd. Betrokkene pleegde verzet bij zijn arrestatie, de formele aanklacht is dan ook verzet bij aanhouding. Uit documentatie blijkt verder dat de verdachte bij die aanhouding kennelijk opzettelijk een agent letsel heeft toegebracht. Die betreffende agent heeft daarvan aangifte gedaan, formele aanklacht is mishandeling.

Op Afriyie komt het over als machtsmisbruik. Hij gaat bezwaar aantekenen tegen de aangifte.

Men probeert me te breken; ‘Jij wilt opkomen voor vrijheid van meningsuiting, aju, wij gaan jou laten zien dat we daar niet van gediend zijn.'”

Beeld afkomstig van Kevin P. Roberson voor Voorbeeld-Allochtoon.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (104)