Laatste update 14 november 2016, 17:15
298

Tweehonderd Anti-Zwarte Piet demonstranten opgepakt

Dit bericht wordt geüpdatet.

De politie blokkeert de toegang van ongeveer zeventig anti-Zwarte Piet demonstranten die willen protesteren bij de intocht in Maassluis. De actievoerders van o.a. de organisatie Kick Out Zwarte Piet zijn vanuit verschillende steden gekomen om te ageren tegen de racistische karikatuur. Volgens agenten mogen zij niet dichter bij de intocht komen omdat alleen kinderen en begeleiders toegestaan zijn. Ook de inmiddels bekende Amsterdamse Zwarte Sint wordt tegengehouden.

Op sociale media delen actiegroepen en een aantal demonstranten hoe zij worden geboden in de bus waarmee zij zijn gekomen of een bepaald gebied te blijven. Op onderstaande video ondervraagt Joop-redacteur Hasna El Maroudi – die ter plekke aanwezig is – staandegehouden protesteerders.

Eerder bracht Stop BlackFace een verklaring uit over hun intenties bij de demonstratie. In veel media-berichten zouden zij neergezet zijn als gewelddadige extremisten, terwijl dat niet het geval is. Zij werden vergeleken met leden van de extreem-rechtse NVU, die ook aanwezig zouden zijn bij de intocht om een tegenbeweging te vormen.

Wij maken gebruik van ons recht op vrijheid van meningsuiting.
Vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid zijn in Nederland een groot goed. Al lange tijd wordt vreedzaam gedemonstreerd tegen het racistische karakter van het Sinterklaasfeest. Het is al vijf jaar geleden dat de campagne ‘Zwarte Piet is Racisme’ van start ging. Maar decennialang is blackface karikatuur een pijnlijk jaarlijks verschijnsel voor vele (gekleurde) Nederlanders, en nu lijkt de hele Nederlandse samenleving zich bewust te zijn van de discussie. Het racisme rondom 5 december heeft lang genoeg geduurd, en daarom hebben wij besloten om op te staan.

Wij maken gebruik van ons recht op vreedzaam demonstreren.
Nu de Nederlandse samenleving zich steeds meer bewust wordt van het racistische karakter Zwarte Piet, is het vanzelfsprekend dat deze opvatting telkens weer wordt geuit. Wij attenderen mensen op hun recht op vreedzaam demonstreren zolang Zwarte Piet zich in de openbare ruimte bevindt en de weg naar een Sinterklaasfeest voor álle Nederlander belemmert. Wij houden ons strikt aan de principes van vreedzaam protest. Wij hopen dat u, burgemeester en politie, ons die ruimte niet afneemt. Wij leven in een samenleving waarin burgers zich mogen uiten tegen racisme en onrechtvaardigheid. Wij zijn er zelfs van overtuigd dat we met dit protest Nederland een handje helpen. Wij staan voor de Nederlandse rechtsstatelijke waarden zoals gelijkheid en gelijke behandeling. Wij ondersteunen andere burgers door hen uit te leggen hoe zij kunnen opkomen voor deze rechten: door vreedzaam protest.

Wij keuren alle vormen van geweld af.
Wij vinden het daarom van het grootste belang dat bij de Sinterklaasintocht politie aanwezig is. Het is immers de taak van de politie om de veiligheid van iedereen te waarborgen. Ook die van bezorgde burgers die zich uiten tegen racisme. Alle geweld keuren wij af. Zowel van en naar tegenstanders van Zwarte Piet. Daarom is het belangrijk dat de politie neutraal is en blijft. Omdat wij alle vormen van geweld afkeuren, keuren wij ook politiegeweld af. Wij vinden dat politiegeweld tegen vreedzame demonstranten in strijd is met het nationale en internationale recht. Het Europees hof voor de rechten van de mens heeft meermaals geoordeeld dat overheden tolerant moeten zijn tegen vreedzame demonstranten. Het is inmiddels genoegzaam bekend dat het bij de nationale intocht in Gouda in 2014 de politie was die zorgde voor ‘verstoring van een kinderfeestje.’ Het is ook genoegzaam bekend dat onze premier niets doet aan waar Nederland internationaal toe is gehouden: uitbanning van rassendiscriminatie. Wij zeggen dus tegen de premier: je inzetten voor uitbanning van rassendiscriminatie, dát is ‘normaal doen.’

Wij keuren intimidatie af.
Wij geven niet toe aan de (gewelddadige) intimidatie van extreemrechts, onnodige politiemacht en militarisering van het Sinterklaasfeest. Poortjes horen niet op een kinderfeest. Al helemaal als daarop slechts vreedzaam een mening wordt geuit. Het niet toestaan van anti-Zwarte Piet T-shirts is in strijd met onze Grondwet. Dat is censuur. Etnisch profileren is evenzeer in strijd met onze Grondwet. Dat is ongelijke behandeling. De veronderstelling dat iemand gevaarlijk is omdat hij of zij niet-wit is of tegen Zwarte Piet is, raakt de democratische waarden van Nederland in de kern. Wij willen niet leven in een democratie die ons feitelijk beperkt in het uiten van onze mening. Of waarin wij anders worden behandeld enkel wegens huidskleur.

Kno’ledge werd tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda met veel politiegeweld. PHOTO: EPA / Al Jazeera gearresteerd

Wij keuren alle vormen van racisme af.
De VN heeft gerapporteerd dat Zwarte Piet in direct verband met het Nederlandse slavernijverleden staat. Het College voor de Rechten van de Mens noemt Zwarte Piet ‘een negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur. De Kinderombudsman oordeelt Zwarte Piet in strijd met kinderrechten. Hoeveel van dit soort rapporten moeten we nog lezen zonder dat er iets verandert? Hoelang moeten wij nog blijven strijden tegen racisme? Wat moet er gebeuren tot zwarte piet uit de Sinterklaastraditie verdwijnt? Wij benadrukken nogmaals dat de politie neutraal te werk behoort te gaan. Wij vertrouwen er ook op dat de politie alle vormen van discriminatie en racisme afwijst.

Wij eisen een Sinterklaasfeest voor álle Nederlanders. Daarom staan wij zaterdag op.

Met vriendelijke groet,

*Kick Out Zwarte Piet (KOZP)

*Het collectief Kick Out Zwarte Piet is een gezamenlijk initiatief van de campagne Zwarte Piet is Racisme, Zwarte Piet Niet, StopBlackFace.com, Internationale Socialisten, NoToRacism (NTR) Doorbraak en Gelijkwaardigheid Begint Nu.

13:00 

De politie heeft inmiddels tientallen demonstranten gearresteerd en nog meer ingesloten. Volgens documentaire-maker Sunny Bergman – die ook bij de demonstratie is – trachtten de Anti-Zwarte Piet demonstranten van Maassluis naar Rotterdam te gaan maar werden ze ook daar door agenten opgewacht en tegengehouden.

Op Twitter geven aanwezigen aan dat zij nog niet aan het demonstreren waren maar op het verzamelpunt stonden. En hoewel zij zich niet aangemeld hebben, er op dat moment niets verkeerd werd gedaan.

13:20

De politie heeft een man met een hakbijl opgepakt, meldt RTL Nieuws. Wie de aangehouden man is, is op het moment nog niet duidelijk. Ook zijn er pro-Zwarte Piet demonstranten van de extreem-rechtse NVU die wél bij de intocht mochten staan en een plekje aan de zijlijn kregen toegewezen.


13:45

Demonstranten houden een sit-in uit protest tegen de behandeling van de politie. Mitchell Esajas, antropoloog en oprichter van de maatschappelijke organisatie New Urban Collective geeft via Facebook Live een toelichting op de gebeurtenissen tot nu toe. ‘We hebben geen zin in confrontatie met neo-nazi’s. We wilden vreedzaam protesteren’.

Update 15:00

Inmiddels zijn er ongeveer honderd demonstranten door de politie opgepakt.  Sommigen met grof geweld weer.Velen waren in kleine groepen verdeeld. Een kleine groep heeft het gered naar de Erasmusbrug en protesteert daar.

Update 23:00

Michiel Pestman, de advocaat van anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie was meegegaan naar de demonstratie in Rotterdam. Hij wilde meemaken hoe het was om als activist daaraan mee te doen. Volgens Pestman gingen de agenten volstrekt hun boekje te buiten en hebben ze naast buitenproportioneel en inhumaan ook onbekwaam gehandeld, meldt de NOS.

(…) Het is schandalig. Voor de demonstranten was absoluut niet duidelijk dat er een noodbevel was en wat dat inhield, ook bij mij niet. Pas uren na de arrestaties kregen we die bevestiging. Niemand wist welke officier verantwoordelijk was en wat ze precies moesten zeggen. 

Ik ben aangehouden terwijl ik mijn werk als advocaat deed. Ik heb nog met m’n papiertje gewapperd, alles. Dit krijgt nog een staartje. Ze zijn nog niet van mij af. Jerry stond op een afstandje van de groep. Ze hebben hem er gewoon naartoe gesleept. Dat is evident volstrekt ten onrechte. Hij heeft niets kwaads in de zin. 

De kern is dat je niet zomaar mensen mag oppakken, omdat je denkt dat ze gevaarlijk zijn. Een demonstratie mag je niet zomaar verhinderen. Daar moeten goede redenen voor zijn, maar die waren er helemaal niet. 

Het is voor het eerst dat ik aan ‘de verkeerde kant’ sta. Ik merkte ineens hoe rechteloos en machteloos je bent. Ik heb de hele dag niet gegeten. Er was geen wc. Op een gegeven moment stonden we in een busje te plassen. Mensonterend.

Ik ben 53 geworden, officieel een ouwe lul, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (298)