115

Anticonceptie gratis maken of vrouwen meer laten verdienen?

Volledige vergoeding van anticonceptie was lange tijd gegarandeerd. Sinds de jaren ’70 zat de pil gewoon in het basispakket. Maar 2011 werd het uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald, omdat anticonceptie niet wordt gezien als een medische noodzaak. Nu zijn het vooral vrouwen die opdraaien voor de kosten en het gebruik. Zo’n 8 procent van de vrouwen kan zich uit armoede soms niet beschermen tegen zwangerschappen. Slechts twee procent van de mannen betaalt mee aan anticonceptie.

Burgerbeweging de Goede Zaak en vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann zijn samen met 7000 mede-eisers naar de rechter gestapt om anticonceptie weer voor iedereen gratis te maken. Op vrijdag 14 februari werd de dagvaarding symbolisch overgedragen aan minister Bruins in de vorm van een valentijnskaart.

“Waar er twee seks hebben, betaalt er nu slechts een. Dat is niet eerlijk”, vindt PvdA’er Lilianne Ploumen. Zij pleit al langer voor gratis anticonceptie voor vrouwen. Een voorstel van Ploumen werd vorig jaar, zoals verwacht, verworpen door de Tweede Kamer. Naast de PvdA waren ook SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Denk, 50Plus en Forum voor Democratie voor, maar de coalitiepartijen stemden tegen en werden gesteund door PVV en SGP.

Volgens Ellen Deckwitz moet anticonceptie ofwel gratis worden, óf moeten vrouwen geld krijgen om het te kunnen betalen: that’s it. Ellen Deckwitz beschrijft in De Nieuws BV de mogelijkheden voor de Tweede
Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (115)