29

Rotterdam wil anticonceptie ook aan de man brengen

De gemeente Rotterdam wil het gebruik van anticonceptie onder mannen stimuleren. Tot nu toe werd bij de preventie van ongewenste zwangerschappen bij kwetsbare ouders vooral aandacht besteed aan vrouwen. Maar na een debat in de Rotterdamse gemeenteraad, werd een voorstel van GroenLinks om meer aandacht te besteden aan anticonceptie voor mannen, met een meerderheid van de stemmen aangenomen. De partij benadrukte namelijk dat er bij bevruchting ook (vrijwel) altijd een duidelijke rol weggelegd is voor de man. Daar viel geen speld tussen te krijgen.

De lokale fractie van GroenLinks deed het voorstel naar aanleiding van het project ‘anticonceptie voor kwetsbaar ouderschap’, dat niet alleen focust op beschikbaarheid en voorlichting over anticonceptie, maar ook op de training van zorgverleners in opvang, jeugdzorg of wijkteams.

‘Wij denken bijvoorbeeld aan medewerkers van abortusklinieken en SOA-poli’s’, zegt Jimmy Smet, burgerraadslid van GroenLinks in dezelfde stad. ‘Zij komen dagelijks in aanraking met Rotterdammers die onbeschermde seks hebben gehad en kunnen het gesprek aangaan over de gevolgen van een eventuele zwangerschap en hoe dat voorkomen kan worden.’

Fractievoorzitter Judith Bokhove denkt dat er nog grote stappen gemaakt kunnen worden in de preventie van ongewenste zwangerschappen. Die kan volgens Bokhove nog een stuk effectiever worden, bijvoorbeeld door nu ook de andere helft van de bevolking die bijdraagt aan die zwangerschappen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en hun opties.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)