4

Antillen verzetten zich tegen homohuwelijk

'Homo-motie is pure provocatie'

De christelijke bevolking op de Antillen verzet zich tegen de introductie van het homohuwelijk. Een motie die vorige week door de Kamer werd aangenomen wordt gezien als machtspolitiek.

GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent en VVD-er Johan Remkes stelden in hun motie dat het huwelijk voor gelijke geslachten opengesteld moet worden in Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. De eilanden die een eigen wetgeving hebben, Curaçao, Sint-Maarten en Aruba, wordt gevraagd het homo-huwelijk te ‘bevorderen’. 

De Volkskrant schrijft:

Op 22 januari zijn er Statenverkiezingen, en de motie is koren op de molen van de oppositiepartijen die beweren dat Nederland zich te veel bemoeit met de gang van zaken op de eilanden. Jopie Abrahams, leider van de ADB, de partij die aan de macht is op Bonaire: ‘Deze motie maakt duidelijk dat we niets te zeggen krijgen. Daarom willen wij vergaande autonomie.’

Volgens de Belgische site Holebi.info beperkt het verzet zich niet tot het huwelijk:

Volgens Jopie Abraham, politiek leider van Bonaire, gaat het om pure provocatie. Op Curaçao zien oppositiepartijen de motie als een volgende stap in Nederlandse heerschappij over de eilanden. Maar ook de Antilliaanse minister Omayra Leeflang (Volksgezondheid) reageert afwijzend. Leeflang blokkeerde al eerder deelname van een partner in de verzekering van een ambtenaar, omdat de partner van hetzelfde geslacht was. 
Ook Aruba komt niet tegemoet aan de wens van het Nederlandse parlement om het homohuwelijk mogelijk te maken. Een meerderheid van de inwoners van Aruba wil geen homohuwelijk en daarom weigert het eiland de invoering ervan. Een meerderheid van de homo’s en lesbiennes uit Aruba zelf zien het homohuwelijk wél zitten.

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden vanaf volgend jaar Nederlandse gemeenten en vallen daarmee ook onder Nederlandse wetgeving. Het homo-huwelijk houdt de gemoederen bezig. Een informatieavond over de kwestie trok vorig jaar 600 inwoners van het 12.000 zielen tellende Bonaire. 

cc-foto: peacenik1 Het eiland Saba

Geef een reactie

Laatste reacties (4)