42

Antirookorganisatie naar de rechter voor volledig rookverbod

Minister Schippers moedigt rokers juist aan terwijl ze een actief ontmoedigingsbeleid moet voeren

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is tegen betutteling en hief om die reden het rookverbod in kleine horeca op. De Antirookorganisatie Clear Air Nederland (CAN) sleept de Nederlandse staat nu voor de rechter vanwege de versoepelde regels. ZEMBLA onthulde vorige week dat het nieuwe beleid zorgt voor 600 extra doden per jaar.

CAN start vandaag een bodemprocedure om het volledige rookverbod te herstellen. Volgens de antirookorganisatie is de versoepeling van het rookbeleid in strijd met internationale afspraken. De overheid moet actief een tabaksontmoedigingsbeleid voeren, maar het laten vieren van de teugels zou rokers juist stimuleren.

Sinds de versoepelde regels van kracht zijn, zouden cafés de regels niet meer zo serieus nemen. Volgens CAN houdt de helft van de kroegen met personeel zich niet meer aan het verbod. De ingewikkelde regels zouden controles bovendien lastigers maken. Clear Air Nederland vindt de straffen ook de laag.

In een uitzending van ZEMBLA bleek vorige week dat Schippers intensieve contacten met de tabakslobby verzwijgt. Zijzelf en haar topambtenaren voeren geregeld overleg met de tabaksindustrie over de totstandkoming van het beleid. A. van Voorst Vader, directeur Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie, zei tegen de makers van de uitzending:

Wij hebben minister Schippers in haar rol als parlementariër intensief leren kennen als een heel zorgvuldig nadenkende parlementariër. Wij voeren als bedrijfstak één op één gesprekken met haar. Ze staat heel erg open voor zinvolle gedachten vanuit het bedrijfsleven.

De intensieve contacten van Schippers met de tabakslobby zijn in strijd met internationale regels. De FCTC-conventie van de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat overheidsbeleid niet beïnvloed mag worden door commerciële belangen van de tabaksindustrie.

NRC: Antirookorganisatie eist voor rechter weer volledig rookverbod
cc-foto: Roel Wijnants

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (42)