108

Antizwart racisme verdubbeld door Zwarte Piet-discussie

Meldpunt Discriminatie Internet: discriminatie normaliseert, ook op sociale netwerken en 'mainstream' websites 

Maandag publiceerde het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) haar jaarreportage over 2013. Net als eerdere jaren betroffen de meeste meldingen uitingen die antisemitisch of anti-islamitisch van aard waren. Op de voet gevolgd door discriminatie van mensen van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse komst. Het MDI noemt deze derde plaats opvallend en spreekt van een ‘plotselinge stijging’ die te wijten zou zijn aan de ‘ongekend heftige’ Zwarte Piet-discussie.

Bij het MDI werden 193 uitingen gemeld die zouden neerkomen op ‘antizwart racisme’, daarvan waren 103 opmerkingen strafbaar. Ongeveer twee keer zoveel als in 2012. Het meldpunt spreekt dan ook van ”een hausse van onverbloemd antizwart racisme”, die werd aangewakkerd door de Zwarte Piet-discussie. 

Naast een stijging van discriminatie tegen zwarte Nederlanders constateert het MDI nog een zorgwekkende trend:

Opvallend is ook de aanhoudende stijging van discriminatie op sociale media (Twitter, Facebook, YouTube) en mainstream websites. Waar discriminatie vroeger was voorbehouden aan illustere statische websites en extreem rechtse fora als Stormfront, is discriminatie tegenwoordig steeds meer en meer te vinden op gewone ‘mainstream’ websites. Deze trend van ‘normalisering’ van discriminatie is de laatste jaren steeds duidelijker zichtbaar en zal waarschijnlijk in de toekomst alleen nog maar toenemen.

cc-foto: Charles Hutchins

Geef een reactie

Laatste reacties (108)