Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Antoni van Leeuwenhoek maakt peperduur kankermedicijn voortaan zelf

  •  
11-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
NKI-AVL_main_entrance
Het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL) gaat een medicijn tegen lymfeklierkanker zelf maken en op de markt brengen. Dat meldt de Volkskrant. Daarmee bindt het AvL de strijd aan met de farmaceutische industrie, die het medicijn nu voor extreem veel geld verkoopt.
Het gaat om Vorinostat, een medicijn dat gebruikt wordt om een zeldzame vorm van lymfeklierkanker te bestrijden. Onderzoekers van het het AvL hebben nu ontdekt dat dit medicijn ook werkt bij patiënten met een melanoom die resistent is geworden tegen de standaardbehandeling. In Nederland zouden daar jaarlijks twee- tot driehonderd patiënten baat bij kunnen hebben.
De Volkskrant schrijft:
"De werkwijze van het AvL symboliseert een nieuwe manier van geneesmiddelenontwikkeling. Daarbij houden wetenschappers een beloftevolle ontdekking in eigen hand, in plaats van die op de markt voor miljoenen te verkopen. Via een daarvoor opgericht bedrijf heeft het AvL bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA al exclusiviteit bedongen."
"Zo kunnen wetenschappers de komende jaren zonder concurrentie aan het onderzoek werken en kan bij succes het medicijn over een paar jaar op de markt worden gebracht tegen een fractie van de huidige prijs van het geneesmiddel. Daarvoor zoekt het ziekenhuis de samenwerking met een fabrikant."
De onderzoekers van het AvL noemen de werkwijze ‘een nieuwe koers’. Veel dure medicijnen worden met publiek geld ontwikkeld in academische onderzoekslabs, waarna het aan de hoogstbiedende farmaceut wordt verkocht. Die geneesmiddelen komen vervolgens vaak voor torenhoge prijzen op de markt. Het medicijn dat AvL nu zelf gaat maken kost nu omgerekend een ton per patiënt per jaar, het middel van AvL wordt zeventig keer goedkoper.
AvL is niet het eerste ziekenhuis dat een dergelijke stap zet. Vorige maand liet ook het AMC weten een middel tegen een zeldzame ziekte voortaan zelf te gaan maken. Dat medicijn was zo enorm duur, dat het om die reden niet meer vergoed dreigde te worden.
cc-foto: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.