Laatste update 20:43
37

AOC bezoekt concentratiekampen, wordt geïntimideerd door grenswachten

De afgelopen weken was er elke dag wel een hartverscheurend verhaal te lezen over de concentratiekampen aan de Zuidgrens van de Verenigde Staten. Naast de kinderen die nog steeds dagelijks van hun ouders gescheiden worden, zijn de omstandigheden waaronder zij worden vastgehouden mensonterend.

Zelfmoord
Kinderen die gedwongen zijn op betonnen vloeren van cellen en kooien te slapen. Babies en peuters die ziek worden zijn overgeleverd aan de zorg van kleuters en kinderen met wie ze hun cel delen. Velen zijn zo getraumatiseerd dat ze zichzelf pijnigen of zelfs zelfmoord proberen te plegen. Schone luiers, schoon water, zeep en tandenborstels worden niet verstrekt. Het eten is schaars, vies en bevat nauwelijks voedingswaarde. Moeders smokkelen elk slokje drinkwater wat ze in weggeworpen flesjes kunnen vinden om hun babies te kunnen voeden, omdat iedereen ziek wordt van het water uit de kraan. Als ze al tot de lucky few behoren die hun kinderen bij zich mochten houden. In andere kampen lopen tienermoeders met bevlekte shirts rond van de borstvoeding die zij niet meer mogen geven. In een afdeling waar mannen worden vastgehouden zitten ze met zovelen opgesloten in een cel dat ze ’s nachts niet kunnen liggen om te slapen.

Agenten van de Customs and Border Protection-dienst CPB – een soort douane die ook als bewaking van de kampen fungeert – schelden de gevangenen uit en bespotten hun verzoeken om hulp. Na publieke verontwaardiging over zeven kinderen die in korte tijd stierven in gevangenschap van de CPB besloot de dienst stilletjes om helemaal geen sterftecijfers meer te publiceren.

Congressionele delegatie
Reden genoeg dus, voor een delegatie van het Huis van Afgevaardigden om een bezoek te brengen aan enkele van die detentiekampen. Madeleine Dean, Rashida Tlaib, Judy Chu, Joaquin Castro, Ayanna Pressley en Alexandria Ocasio-Cortez werden niet bepaald warm ontvangen. Ze werden overschreeuwd door demonstranten en vijandig bejegend door CPB-personeel. Vlak voor het bezoek maakte het journalistiek onderzoeksplatform ProPublica bekend dat in een besloten Facebookgroep met 9.500 leden bestaande uit huidig en oud-personeel van de CPB volop racistische en seksistische ‘grappen’ werden gemaakt over de dood van kinderen onder hun gezag, de slechte toestanden in de kampen en de volksvertegenwoordigers als Ocasio-Cortez die er iets aan proberen te doen.

Ondanks de angst voor vergelding door de vijandige bewaking, vertelden de gedetineerde vrouwen over de slechte behandeling die ze te verduren krijgen. Zo werd hen onder meer verteld dat ze maar uit de wc moesten drinken, toen de wastafelkraan in hun cel niet werkte. De afgevaardigden spreken dan ook allemaal van evidente mensenrechtenschendingen in de kampen:

Cc-foto: Dimitri Rodriguez

Geef een reactie

Laatste reacties (37)