67

AOW-debat weer springlevend

[Video] Bezuinigingsplannen in Buitenhof ... D66: AOW-leeftijd in twaalf jaar verhogen naar 67 jaar ... GroenLinks: iedereen verplicht 45 jaar werken

GroenLinks en D66 willen allebei sneller dat het huidige kabinet ingrijpen in de AOW-leeftijd. Dat is nodig om de komende jaren de benodigde 2 miljard euro te kunnen bezuinigen, aldus beide partijen in tv-programma Buitenhof.


In Buitenhof zaten de Joris Backer (D66) en Kathalijne Buitenweg tegenover elkaar. Als voorzitters van de programmacommissies van beide partijen vinden ze verhoging van de AOW-leeftijd allebei noodzakelijk, maar hebben ze een verschillende visie op de wijze waarop dit moet gebeuren.

D66 wil de AOW-leeftijd in twaalf jaar verhogen naar 67 jaar. De partij wil daarmee beginnen in 2012, zodat de pensioenleeftijd in 2024 met twee jaar is verhoogd. Dat levert een jaarlijkse besparing van vier miljard euro op. Volgens Backer is het huidige kabinetsvoorstel voor verhoging van de AOW-leeftijd onuitvoerbaar en moet het daarom de prullenbak in.

GroenLinks denkt na over een variabele invulling. Buitenweg bepleitte een koppeling aan de arbeidsparticipatie. In de praktijk wil dat zeggen dat iedereen 45 jaar werkt. Iemand die al op jongere leeftijd is begonnen met werken, kan dan al voor z’n 65e met pensioen. Mensen die eerst uitgebreid hebben gestudeerd, kunnen langer doorwerken. Ook trekt Buitenweg namens GroenLinks een grens bij de leeftijd van 38 jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)