61

Aparte bussen voor Israëliërs en Palestijnen

Apartheid rukt verder op ... Busmaatschappij geeft toe aan klachten van kolonisten

Palestijnen die vanaf de Westoever naar hun werk in Israël moeten reizen, moeten vanaf maandag op een aantal routes met een speciale bus. Busbedrijf Afikim heeft hiertoe besloten na klachten van kolonisten. De Palestijnen zouden een veiligheidsrisico vormen.

De Palestijnen mogen de nederzettingen niet in en worden voortaan opgehaald bij een checkpoint, meldt de Israëlische krant Haaretz. Zo kunnen ze zich niet tussen de Israëlische passagiers begeven.

Het ministerie van Vervoer zegt dat van gesegregeerde bussen geen sprake is. De aparte lijnen zouden juist bedoeld zijn om de stress van de Palestijnse arbeiders te verlichten. De Palestijnen worden met flyers op de hoogte gebracht van de op handen zijnde veranderingen.

Volgens de wet mogen Palestijnen die een vergunning hebben om Israël binnen te gaan ook gebruik maken van het openbaar vervoer. De autoriteiten in het betreffende gebied, Samaria en Judea, zeggen dat er in de andere buslijnen geen verandering komt en dat het niet hun bedoeling is om Palestijnen uit andere bussen te halen. Maar Haaretz heeft in het verleden al verslag gedaan van incidenten waarbij Palestijnen wel uit de bus zijn gehaald. Getuigen hebben verklaard dat het bij checkpoint nog steeds gebeurt.

Meer bij Haaretz: Israel introduces ‘Palestinian only’ buslines, folowing complaints from Jewish settlers

Geef een reactie

Laatste reacties (61)