36

Apartheid in de Franse bus

Vakbond van buschauffeurs wil aparte lijn voor Roma, omdat die te veel zouden stinken

In Frankrijk is een storm van kritiek losgebarsten op het voorstel van buschauffeurs in Montpellier om een aparte lijn voor Roma in te stellen.

Het idee voor een aparte buslijn die het Roma-kamp met het centrum van Montpellier moet verbinden is afkomstig van de bond voor chauffeurs FO. In een artikel van een woordvoerder in de lokale krant wordt de stank van Roma als ondraaglijk beschreven en wordt gesproken van een ‘gezondheidsrisico’. Inmiddels zou de lokale Transport Authoriteit TaM zich achter het plan hebben geschaard.

Niet alle buschauffeurs zijn blij met het plan. Bernard Gotis van een andere vakbond, de CGT:

Het is een schande. Ja, je ruikt het als er Roma in de bus zitten en we hebben daar al twee jaar lang op gewezen, maar dat is niet hun schuld. Dat is omdat we hen zozeer in de steek hebben gelaten. Er is niet eens stromend water in hun kamp. Het zijn geen beesten. We moeten geen arme mensen bestrijden, maar armoede. Anders verplaats je het problem alleen maar. We willen geen apartheid in Montpellier.

Het is niet de eerste keer dat het idee van een bus voor alleen Roma is gelanceerd. In oktober 2014 deed de burgemeester van Borgaro in Noord Italië een vergelijkbaar voorstel. Ook dat werd toen weggehoond.

Liberation: A Montpellier, un syndicat propose une navette spéciale pour les Roms  

Geef een reactie

Laatste reacties (36)