16

‘Apothekers in problemen door macht van zorgverzekaars’

Apothekers ontvangen vaak vergoedingen onder de kostprijs ... Eisen in kort geding tegen Achmea hogere vergoeding

Zorgverzekeraar Achmea bepaalt zelf welke vergoedingstarieven het apothekers betaalt. Ongeacht de kosten van de geneesmiddelen. Twintig Amsterdamse apothekers stappen nu naar de rechter, omdat de inkoopprijs van de geneesmiddelen vaak hoger is dan de vergoeding. Woensdag dient het kort geding voor de rechtbank van Utrecht.

De belangrijkste vraag is groter dan de rechtszaak: is het wenselijk dat een handjevol grote zorgverzekeraars eenzijdig de tarieven in de gezondheidszorg bepaalt? Het idee hierachter is dat de kosten in de zorg zo gedrukt kunnen worden. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het dan ook geoorloofd dat zorgverzekeraars zo nu en dan de boeman uithangen.

De brancheverenigingen van vrijwel alle Nederlandse zorgaanbieders zijn het hier echter absoluut niet mee eens. De marktmacht van de zorgverzekeraars zou zo groot zijn, dat zij die er niet aan toegeven, failliet dreigen te gaan. Er is geen andere keuze dan akkoord gaan met de ‘wurgcontracten’ van de zorgverzekeraars.

De Amsterdamse apotheker Henny Atta verklaart aan de Volkskrant:

Als ik geen contract sluit met Achmea ga ik direct failliet […] Als Achmea onder de kostprijs blijft betalen, ga ik ook failliet […] De tijd dat apothekers grootverdieners waren ligt ver achter ons […] Nu verstrek ik sommige patiënten medicijnen terwijl ik daar zelf honderden tot duizenden euro’s op verlies.”

Atta betaalt zichzelf slechts een jaarsalaris van 30 duizend euro uit zijn bedrijf. Voor 2013 wordt een modaalinkomen geschat op 33 duizend euro.

De Volkskrant: Strijd zorgverleners en verzekeraars escaleert: apothekers eisen hogere vergoeding

Geef een reactie

Laatste reacties (16)