Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Apothekers vangen miljoenen voor te dure medicijnen

  •  
10-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
apotheek1_300.jpg
Verzekeraars betaalden 75 miljoen euro teveel voor medicijnen
Apothekerskoepel KNMP eiste van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) onlangs nog een extra hoge vergoeding voor hun inkoop- en praktijkvergoeding, maar na berekeningen van NZa blijkt de financiële situatie van de apothekers verre van benauwd. De al reeds vastgestelde vergoeding van NZa was al veel te hoog, waardoor de verzekeraar te veel heeft betaald.
“De werkelijke inkoopvoordelen van de apothekers zijn hoger dan was aangenomen”, schrijft de NZa in een intern document dat in het bezit is van Trouw. In 2009 verdienden apothekers 75 miljoen euro meer dan vooraf was ingeschat, schrijft Trouw. Voor 2010 schat de NZa dezelfde overschrijding in waardoor het totaal aan extra inkomsten op 150 miljoen komt. Die meevaller wordt mede veroorzaakt door lage personeelskosten en hoge bonussen op inkoopkortingen van geneesmiddelgroothandels en de farmaceutische industrie.
Onlangs verhoogde de NZa de prijs per recept van 7,28 naar 7,91 euro. Maar die vergoeding zou nog veel te laag zijn vond de Apothekerskoepel KNMP. Ze eiste nog een hogere vergoeding. De rechter stelde NZa in het gelijk. Achteraf blijkt dat de NZa de apothekers al teveel spaarde.
KNMP wil niet reageren op de cijfers van NZa. “De cijfers staan nog ter discussie”, reageert een woordvoerder in Trouw. Ook is nog niet duidelijk of demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink de 150 miljoen aan extra inkomsten terugvordert. Lees verder bij Trouw: Apothekers ontvangen miljoenen meer
cc-foto: Josem Rus

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.