23

App helpt zwarte Amerikanen voorkomen dat politie hen doodschiet

Les 1: pak niet je telefoon als de politie je aanhoudt

Het klinkt te absurd voor woorden: een app die moet voorkomen dat je wordt gedood door de politie. Maar toch is dat het doel van ‘Driving While Black’, een app die later deze maand wordt uitgebracht. De app bevat tips over hoe je moet omgaan met de politie als je staande wordt gehouden en wat je rechten zijn als burger. Een opnamefunctie kan misdragingen registreren.


De eerste – en uiterst belangrijke – tips is: grijp niet naar je telefoon als je door de politie langs de kant wordt gezet. Iedere plotselinge beweging kan in het land waar wapenbezit vrij is door de agent als verdacht of bedreigend worden opgevat. Dat kan er toe leiden dat je direct wordt neergeschoten. Handen op het stuur houden en kalm blijven, luidt het devies. 

Late night traffic stop.De app bevat niet alleen maar informatie. Zo kan met een simpele druk op de knop een waarschuwing gestuurd worden naar familie of vrienden dat je bent aangehouden. Ook is er een opnamemogelijkheid om de confrontatie met de agent vast te leggen. 

Ondanks de benaming is de app niet alleen bedoeld voor zwarte Amerikanen, iedere burger heeft er iets aan. Wel is het gevaar reëler bij zwarte Amerikanen dat er iets misgaat. Statistisch gezien maken ze een veel grotere kans aangehouden te worden en vaak zonder enige aanleiding. De irritaties waar dat mee gepaard gaat, kunnen snel escaleren.

Mashable: ‘Driving While Black’ app: It’s sad that it’s come to this

cc-foto: steve lyon

Geef een reactie

Laatste reacties (23)