Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

App helpt zwarte Amerikanen voorkomen dat politie hen doodschiet

  •  
12-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
app_300.jpg
Les 1: pak niet je telefoon als de politie je aanhoudt
Het klinkt te absurd voor woorden: een app die moet voorkomen dat je wordt gedood door de politie. Maar toch is dat het doel van ‘Driving While Black’, een app die later deze maand wordt uitgebracht. De app bevat tips over hoe je moet omgaan met de politie als je staande wordt gehouden en wat je rechten zijn als burger. Een opnamefunctie kan misdragingen registreren.
De eerste – en uiterst belangrijke – tips is: grijp niet naar je telefoon als je door de politie langs de kant wordt gezet. Iedere plotselinge beweging kan in het land waar wapenbezit vrij is door de agent als verdacht of bedreigend worden opgevat. Dat kan er toe leiden dat je direct wordt neergeschoten. Handen op het stuur houden en kalm blijven, luidt het devies. 
De app bevat niet alleen maar informatie. Zo kan met een simpele druk op de knop een waarschuwing gestuurd worden naar familie of vrienden dat je bent aangehouden. Ook is er een opnamemogelijkheid om de confrontatie met de agent vast te leggen. 
RTEmagicC_c3109488f4.jpg
Ondanks de benaming is de app niet alleen bedoeld voor zwarte Amerikanen, iedere burger heeft er iets aan. Wel is het gevaar reëler bij zwarte Amerikanen dat er iets misgaat. Statistisch gezien maken ze een veel grotere kans aangehouden te worden en vaak zonder enige aanleiding. De irritaties waar dat mee gepaard gaat, kunnen snel escaleren.
cc-foto: steve lyon

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.