5

Apple-directeur uit de kast: ‘Emancipatie belangrijker dan privacy’

Tim Cook (53) spreekt zich voor het eerst openlijk uit over zijn homoseksualiteit

De CEO van Apple schreef een emotionele brief aan Bloomberg Businessweek waarin hij uitkomt voor zijn homoseksualiteit. Cook heeft van zijn geaardheid nooit een geheim gemaakt, maar hij is er ook nog nooit publiekelijk voor uitgekomen, schrijft hij. Door uit de kast te komen hoopt hij meer gelijkheid in de wereld bewerkstelligen. En daar wil hij naar eigen zeggen ‘best een beetje privacy voor opgeven’.


Cook schrijft onder andere:

Hoewel ik mijn geaardheid nooit heb ontkend, heb ik het ook nooit publiekelijk erkend, tot nu. Dus laat me duidelijk zijn: ik ben er trots op homoseksueel te zijn, en ik zie mijn homoseksualiteit als een van de grootste cadeaus die God me gegeven heeft.
Homo zijn heeft me beter doen begrijpen wat het betekent om in de minderheid te zijn en het wierp een blik op de uitdagingen waar minderheden elke dag mee te maken krijgen. Het heeft me meer meelevend gemaakt, wat tot een rijker leven heeft geleid. Het is zwaar geweest en soms ongemakkelijk, maar het heeft me het vertrouwen gegeven mezelf te kunnen zijn, mijn eigen weg te volgen en boven tegenslag en onverdraagzaamheid uit te stijgen. Het heeft me ook een olifantenhuid gegeven, wat goed van pas komt als je de CEO van Apple bent.

Gelijkheid

Cook noemt zichzelf geen activist, maar hoopt met zijn eigen ‘coming out’ anderen te kunnen inspireren en te kunnen helpen ‘ontdekken wie ze zijn.

Hij wijst erop dat zijn privacy hem lief is en dat uit de kast komen wat van die privacy wegneemt, maar dat heeft hij er graag voor over om meer gelijkheid in de wereld te realiseren.

Apple droeg haar steentje al bij aan dit doel door onder andere een wet voor meer gelijkheid op de werkvloer in Californië te steunen en ook binnen het eigen bedrijf gelijkheid na te streven, aldus Cook.

Door zijn brief wordt Tim Cook de meest vooraanstaande homoseksuele man in het bedrijfsleven, schrijft de New York Times. Hij sluit zich aan bij een klein clubje openlijk homoseksuele directeuren, aldus de Amerikaanse krant.

De hele brief van Cook is te lezen op de website van Bloomberg Businessweek

Cc-foto: Apple / Andy Ihnatko

Geef een reactie

Laatste reacties (5)